Volledig scherm
Het voormalig belastingkantoor aan de Stieltjesstraat. © do visser

Noodopvang vluchtelingen zoekt nieuw onderkomen

NIJMEGEN - De Nijmeegse Bed-Bad-Brood-opvang voor uitgeprocedeerde vluchtelingen zoekt dringend een nieuw onderkomen. ,,Eind dit jaar moeten we uit ons pand aan de Groenestraat. Dat wordt gesloopt'', zegt Paul Oosterhoff, voorzitter van Stichting Noodopvang Vluchtelingen Nijmegen (SNOV).

Nijmegen is samen met Arnhem en Wageningen een van de drie Gelderse gemeenten met een BBB-opvang. Hier krijgen vluchtelingen zonder papieren eenvoudige opvang: een slaapplek, een maaltijd en ze kunnen douchen.

Wachtlijst

Nijmegen heeft de BBB-opvang sinds 2015. Die wordt gesubsidieerd door de gemeente die wil niet dat vluchtelingen na hun procedure op straat moeten slapen. De noodopvang kampt echter al maanden met een wachtlijst van zeven personen, zegt Oosterhoff. ,,We zien dat niet al te somber in. Maar het wordt een ander verhaal als een tiental vluchtelingen die nu tijdelijk bij particulieren slapen daar niet meer kunnen blijven en bij ons aankloppen.''

SNOV vangt mannen en vrouwen apart op. Voor de mannen heeft de stichting achttien noodslaapplaatsen, voor de vrouwen zeven. In tegenstelling tot de mannen mogen vrouwen overdag op de BBB-opvang blijven. Voor de vrouwen huurt SNOV ruimte van Talis, maar ook voor deze groep moet de stichting voor de zomer op zoek naar andere ruimte. Voor zover Oosterhoff weet is er voor de noodopvang voor vrouwen geen wachtlijst.

Belastingkantoor

SNOV heeft al aan de gemeente gevraagd of de noodopvang voor mannen naar het voormalige belastingkantoor in de Stieltjesstraat kan verhuizen. Daar zit nu een azc in, maar dat sluit op 1 september. Wat dat betekent voor de studenten die de bovenste verdiepingen van het kantoor bewonen, is nog niet bekend.

,,Dat SNOV naar de Stieltjesstraat verhuist, ligt niet voor de hand'', zegt een gemeentewoordvoerder. ,,We zijn nog in gesprek met het Rijk, die eigenaar is, over de voorwaarden waarop we het mogen huren. Waarvoor kunnen we nog niet zeggen. Eerder is gezegd dat we denken aan een gemengde doelgroep.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.