Volledig scherm
De smaakmarkt, een evenement bij de Vasim, straks onderdeel van NYMA. © Paul Rapp

NYMA wordt de nieuwe Honig in Nijmegen

NIJMEGEN - Over een paar jaar is NYMA de nieuwe culturele hotspot van Nijmegen-West. De gemeente Nijmegen maakt er dit najaar er een begin mee. Een deel van de ondernemers van het Honigcomplex verhuist er straks heen. Het verschil met Honig is dat NYMA blijvend is.

De culturele broedplaats komt op het terrein van de Vasim, de NYMA-fabriek en de brugbogen van de Oversteek. Het moet een bruisende plek worden met vernieuwende bedrijven, evenementen, sport en horeca. De grote historische fabriekshallen en de terreinen eromheen bieden daarvoor volop de ruimte. De ligging aan de Waal maakt het extra interessant, er kunnen boten aanmeren.  

Animo

De gemeente heeft de toekomstplannen beschreven in een nieuw rapport. Uit verkennende gesprekken met bedrijven, buurtbewoners en huidige gebruikers van Honig en Vasim blijkt dat er veel animo voor is. Een groot deel van de ondernemers uit de Honig wil graag naar NYMA verhuizen. Dit kan voor een vliegende start zorgen. 

NYMA wordt geen kopie van de Honig, het gebied moet een eigen identiteit krijgen. Het grote verschil is dat NYMA permanent wordt. Dat betekent dat het de moeite loont de industriële monumenten zoals de Vasimhallen en de watertoren van NYMA te renoveren. De gemeente gaat daar volgend jaar een begin mee maken.

Honig als voorbeeld

Honig is wel een voorbeeld voor NYMA.  De Honig-fabrieken zijn vanaf 2013 tijdelijk verhuurd aan ambachtelijke bedrijven, brouwerijen en horeca. Dat werd een onverwacht groot succes. Het publiek komt er graag en er zitten er inmiddels 150 bedrijven. 

Het is altijd de bedoeling geweest dat de Honig plaats zou maken voor nieuwe wijken. Dat gaat ook gebeuren. Er zijn wel plannen om een paar stukjes te bewaren: de stenen oudbouw en de grote gele silo. 

Volledig scherm
Het Honigcomplex © Gerard Verschooten

Kwartiermaker

NYMA wordt de nieuwe hotspot en Honig-ondernemers kunnen daar verder. Nijmegen gaat een ontwikkelteam oprichten. Daarin zitten behalve vertegenwoordigers van de gemeente ook huidige en toekomstige gebruikers van het gebied. De gemeente stelt - net als indertijd bij de Honig - een kwartiermaker aan, die het ontwikkelteam leidt.

De hotspot moet stap voor stap groeien. De gemeente Nijmegen start snel met het opknappen van het gebied eromheen: de bestrating wordt verbeterd en er komt groen. Daarvoor heeft het stadsbestuur 2,7 miljoen gereserveerd. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.