Volledig scherm
Indrukwekkend eerbetoon van Nijmeegse Wedrenners aan verongelukte wielrenster © Gerard Verschooten

Ode voor Iris

NIJMEGEN/TIEL - Met een minuut stilte hebben dinsdagavond  zo'n 70 wielrenners uit Nijmegen en regio Iris herdacht. De 41-jarige wielrenster uit Nijmegen kwam zaterdag om bij een fietsongeval in Lienden. 

Jacqueline van Ginneken

Iris was sinds 2010 één van de Wedrenners,  fietsliefhebbers die de passie voor het wielrennen delen. Twee keer per week, op dinsdag en zondag, verzamelen ze op het Vierdaagseplein voor een tocht van anderhalf uur of langer. 

En zo zou het gisteravond ook een normale dinsdagavond moeten zijn. Half zeven verzamelen en dan hup, op de fiets voor een rit van pakweg 55 kilometer richting Duitsland en weer terug.

Maar deze avond hebben de mannen en vrouwen in fietstenue niet veel fut om te fietsen. Ze zijn bedrukt, aangeslagen. Er zijn tranen. Tranen om  Iris die op zo'n gruwelijke wijze uit hun midden is weggevallen. 

Quote

Dit raakt iedereen in Nijmegen die aan wielrennen doet

Marc Heijnen, voorzitter De Wedrenners

,,Dit raakt iedereen in Nijmegen die aan wielrennen doet'', zegt Marc Heijnen, voorzitter van de Wedrenners.

Het doet de aanwezige man van Iris - ook een Wedrenner - zichtbaar goed dat ze er zijn, de fietsvrienden. En een kwartier later dan normaal stappen ze dan toch op de fiets, ondanks het verdriet en de regen. Voor een 'memory-tocht', een Ode voor Iris. Geen aparte fietsgroepjes, niks lekker knallen, geen tempo's, maar allemaal samen. ,,We willen bij elkaar zijn'', zegt een van hen. 

Zaterdag deed Iris mee aan de Flipjes Toertocht, samen met haar man en twee vrienden. Niet ver van de finish in Tiel reden ze met zijn vieren achter elkaar door Lienden. In de Voorstraat ging het mis. Bij een wegversmalling door paaltjes, bedoeld om het verkeer af te remmen, kwam een auto met aanhanger het groepje tegemoet. Toen de auto  één van de paaltje passeerde, zwenkte de aanhanger uit. 

De fietser die voorop reed, kon de aanhanger nog ontwijken. Iris, die in tweede positie reed, niet. In het Radboudumc is ze later die dag aan haar verwondingen overleden. 

Volledig scherm
Ondanks het verdriet en de regen toch maar op pad. © Gerard Verschooten

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.