Lex Schinkel (links) gaat samen met Sanne Verburg (Rechts) het hernieuwde jongerencentrum Maddogs aan de Kloosterstraat in Groesbeek runnen. Voorlopig alleen op vrijdagmiddag.
Volledig scherm
Lex Schinkel (links) gaat samen met Sanne Verburg (Rechts) het hernieuwde jongerencentrum Maddogs aan de Kloosterstraat in Groesbeek runnen. Voorlopig alleen op vrijdagmiddag. © Theo Peeters

OJC Maddogs weer open voor Groesbeekse jongeren

GROESBEEK - Voor de deur van Open Jongerencentrum Maddogs in Groesbeek zit een groepje jongens en een meisje te genieten van de zon. Het is vrijdagmiddag 15.00 uur. Jongerenopbouwwerkers Sanne Verburg en Lex Schinkel van Forte Welzijn gooiden een uur eerder de deuren open en zetten wat stoelen buiten. Verburg: ,,Toen we aankwamen zaten er al vijf te wachten.”

Vier maanden moesten de Groesbeekse jongelingen hun heil elders zoeken, maar nu is Maddogs weer open. Eind vorig jaar gingen de gemeente, Forte Welzijn en het jongerencentrum met elkaar in gesprek om te kijken naar nieuwe mogelijkheden in ‘het kleine lokaal’ van Maddogs. De plek werd eerder gesloten omdat de vorige jongerenwerker ermee stopte. Verburg: ,,De gemeente is erg pro jeugd. Ze vroegen ons om eens te kijken wat de jongeren willen, hoe we ze kunnen activeren en of er dingen zijn die ze graag willen leren. Misschien dat er iemand is die coach wil worden bij een voetbalteam, ik noem maar iets, dan zoeken we samen uit hoe hij dat voor elkaar kan krijgen.’’

Dartborden en tafelvoetbaltafel

De vrijdagmiddag in Maddogs is voorlopig van 14.00-17.00 uur. Het is een begin, het kan nog alle kanten op. Verburg: ,,Als ze liever hebben dat we van 15.00-18.00 uur open zijn, dan doen we dat.’’ Op verzoek van de jeugdige Groesbekers zijn als eerste dartborden opgehangen en er is een tafelvoetbal. Schinkel: ,,De sky is the limit. We zijn benieuwd naar hun ideeën. Wij zorgen voor begeleiding en financiering. Het gaat erom dat jongeren iets voor elkaar doen en meedoen in de maatschappij. Participatie. Ze mogen hier zelf wat bouwen, maar als er een schroefje in de muur moet, is het niet zo dat zij het aangeven en wij het doen, maar juist andersom.’’

Beide jongerenopbouwwerkers maken voor het eerst kennis met de Groesbeekse jongeren. Verburg heeft 14 jaar ervaring en werkt hiernaast in Millingen. Schinkel zit inmiddels op 16 jaar ervaring en is ook actief in Malden. Verburg: ,,We stappen er met een open mindset in. Overal waar de jongeren komen, lopen ze al tegen vooroordelen aan en wordt er van alles van hen verwacht. Wij willen dat vermijden.‘’ ,,Wij hebben geen probleemjongeren en geen vervelende jongeren. Er is alleen vervelend gedrag‘’, vult Schinkel aan.

Geen alcohol

Van het Maddogs bestuur hebben ze begrepen dat er goede contacten zijn met de mensen in de buurt. In het nieuwe contract dat ze vorige week woensdag gezamenlijk tekenden, zijn ook regels opgenomen om dat zo te houden. Er wordt geen alcohol geschonken en roken doe je buiten.

Het enige meisje in de groep is blij dat Maddogs weer open is: ,,Maar eigenlijk hadden we het in de winter willen hebben.‘’ Verburg begrijpt het wel: ,,Het is een van de eerste dingen die we in de gesprekken meenamen. Er moet continuïteit zijn. Daarom zijn we nu met zijn tweeën.”

Quote

We stappen er met een open mindset in

Sanne Verburg, Jongerenwerker
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.