Volledig scherm
PREMIUM
Bob Leckie met zelfportret van Jacques van Mourik. Foto Bert Beelen © Bert Beelen

'Old man with pipe' 73 jaar na de oorlog weer thuis in Mook

MOOK - Na 73 jaar is een zelfportret van Jacques van Mourik weer 'thuis'. De Canadese luitenant Robert Leckie vond het 'beschilderde plankje met de kop van een oude man' in 1945 in een Duitse schuilplaats langs een weg naar Gennep. Zijn zoon Bob Leckie kwam dinsdag per trein aan op station Molenhoek, waar hij het schilderij overhandigde aan Ietje Pinckers.

Zij nam het namens de Stichting Jacques van Mourik in ontvangst. Luitenant Leckie doopte het schilderij om tot 'Old man with Pipe'. Hij hield het dichtbij zich tot de oorlog voorbij was. Daarna hing hij het thuis in Montreal boven de haard, waar hij zijn kinderen vertelde over zijn ervaringen in de oorlog. Leckie overleed in 1995 op 82-jarige leeftijd. Zijn weduwe, nu 101, besloot dat het werk terug naar huis moest. 'Robert had het zo gewild'. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.