OM eist 6 maanden cel tegen kroegbaas Nijmeegs café waar twee doden vielen

ARNHEM - Het Openbaar Ministerie eist 6 maanden cel tegen de 33-jarige kroegbaas van café Istanbul. In zijn café werden in mei 2016 twee mannen doodgeschoten. 

Volgens het OM heeft Ismaïl D. de daders geholpen door de videorecorder van zijn café in het Maas-Waalkanaal hebben gegooid. 

Dat werd gezien door een passerende fietsster. Beveiligingscamera's van een bedrijf dichtbij het kanaal hebben vastgelegd dat de auto's van de verdachten en die van de café-eigenaar 20 minuten na de schietpartij de afslag naar het kanaal nemen.

De recorder is door de politie opgevist. Er staan beelden van de schietpartij op. De beelden van de herstelde videorecorder tonen hoe D. na 10 minuten terug komt. Hij lijkt richting de camera te lopen. Dan gaat het beeld op zwart.  

Gokkasten

De kroegbaas, die kort na de schietpartij in zijn café terugkeerde en de gokkasten meenam, zei dinsdagochtend in de rechtszaal zich helemaal niets meer van de schietpartij te kunnen herinneren. Hij ontkent de recorder te hebben gedumpt. Hij ging terug om  zijn huissleutels te halen. Hij zegt in paniek en stress te hebben gehandeld. daarom nam hij de gokkasten mee en draaide hij het café op slot.  

Uitwissen

Ismaïl D. moet haast over één van de slachtoffers zijn heen gestapt, stelt de officier. Er liggen twee dode mannen in zijn café, maar hij belt niet de politie, maar heeft de 'kwade intentie' om sporen uit te wissen, aldus de officier. ,,Hij heeft de rechtsgang belemmerd. Daar staat volgens de wet maximaal 6 maanden gevangenisstraf op. En dat eis ik.’’ Volgens de officier zit de café-eigenaar samen met de verdachten van de schietpartij in de hennepwereld. De café-eigenaar heeft een blanco strafblad. 

Ongure boeven 

Volledig scherm
Veel politie bij het Nijmeegse café Istanbul na de dubbele moord. © Gerard Verschooten

Zonder dat hij het wist werd de kroegbaas in juli door drie undercoveragenten ondervraagd. Ze zagen er uit als ongure boeven van Marokkaanse komaf. De kroegbaas zegt doodsbang te zijn geweest dat de familie van de omgekomen Najim en Othman Echarqui wraak kwam nemen. De agenten hebben hem bedreigd, stelt Ismaïl D. Hij kampt sindsdien met zware psychische klachten. ,,Die agenten hebben mijn leven  afgepakt.’’

De undercoveractie is volgens de advocaat van de verdachte café-eigenaar alle perken te buiten. Zij vroeg vrijspraak. ,,De schietpartij is hem overkomen. Hij is alles kwijtgeraakt.’’ 
Ismaïl D. antwoordde dinsdagochtend tijdens de zitting zo ontwijkend en vaag dat de rechters hem vroegen of hij bang was.  ,,Weet ik niet.’’

Uitspraak is over 3 weken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond  gecanceld vanwege verbouwing concertzaal
    Update

    Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond gecanceld vanwege verbouwing concert­zaal

    NIJMEGEN - Jan Smit (32) moet zijn fans vandaag teleurstellen. De zanger zou vanavond een concert geven in Nijmegen in Concertgebouw De Vereeniging, maar nu blijkt dat het pand nog lang niet toegankelijk is wegens verbouwingen. De Volendammer is pissig en doet op Instagram zijn verhaal. ,,Ik vind het bijzonder teleurstellend dat wij hier op geen enkele wijze eerder van op de hoogte zijn gesteld!”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.