Volledig scherm
Het einde van schermen aan de Maldense kant van het fietspad. © Bert Beelen

Ondanks dure schermen en tunnels toch dode hagedissen op het fietspad

GROESBEEK - Tot nu toe zijn dit jaar twaalf zandhagedissen door fietsers doodgereden op het omstreden fietspad door de spoorkuil bij Groesbeek. Dit ondanks reptielenschermen en -tunnels over een lengte van 750 meter die de gemeente Berg en Dal 100.000 euro kostten. 

Volledig scherm
Een doodgereden zandhagedis op het fietspad van Groesbeek. © Eigen foto

Dat blijkt uit bijna dagelijkse tellingen van stichting RAVON op 'het duurste stukje fietspad van de regio'. Acht slachtoffers vielen in het laatste stuk richting Malden, waar geen schermen staan.

LEES OOK: Sluiting van fietspad spoorkuil Groesbeek dreigt

Het lijkt erop dat de gemeente Berg en Dal opnieuw de portemonnee moet trekken. RAVON, Werkgroep Milieubeheer Groesbeek (WMG) en Berg en Dal spraken af bij vijftien slachtoffers per jaar te spreken over aanvullende maatregelen. RAVON en WMG verwachten dat er nog minimaal drie slachtoffers vallen. 

Fastfood voor vogels 

Volledig scherm
De 'gebarsten' tunnels die de gemeente Berg en Dal laat vervangen. © Bert Beelen

Bovendien sneuvelen vermoedelijk meer reptielen dan geteld. Een geplette hagedis is fastfood voor vogels, en blijft dus niet altijd liggen.
Hoe dan ook laat de gemeente Berg en Dal elf reptielentunnels onder het fietspad in de spoorkuil dit jaar vervangen. Dat is nodig omdat het beton in de tunnels is 'geknapt'. Waarschijnlijk is dat gebeurd doordat de betonnen platen van het fietspad zijn uitgezet bij warm weer, aldus een woordvoerder. De gemeente draait op voor de nu nog onbekende kosten. RAVON gaat het gebruik van de reptielentunnels binnenkort onderzoeken. 

Oplossing
De oplossing voor de reptielensterfte is volgens Henny Brinkhof van WMG simpel. Extra schermen en tunnels plaatsen over een lengte van 500 meter van het fietspad dat niet is afgeschermd van het leefgebied van de reptielen, dat enkel bestaat uit de spoorkuil. Volgens Raymond Creemers van RAVON steken de dieren er dagelijks over. ,,Het is een smal, langgerekt leefgebied dat in tweeën wordt gesplitst door het fietspad.’’ 

LEES OOK: Bouw 'reptielwerende hekjes' in Spoorkuil Groesbeek

Aan de opening van het pad ging een juridische strijd vooraf tussen gemeente en rijk omdat er geen ontheffing was aangevraagd. Het fietspad moest daarom elk jaar een aantal maanden dicht, totdat met de tunnels en schermen een compromis tot stand kwam. Tot 2017 kostte de strijd de gemeente 36.000 euro aan advocaten. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.