Volledig scherm
Griftdijk-Noord, tijdens de spitsuren alleen nog toegankelijk voor vergunning- en ontheffingshouders. © Bert Beelen

Ondanks waarschuwingen regent het nog altijd bonnen op de Nijmeegse Griftdijk

NIJMEGEN - Automobilisten negeren op grote schaal het spitsverbod op de Griftdijk-Noord tussen Nijmegen en Oosterhout. In drie maanden tijd werden 1.300 bekeuringen uitgedeeld en bijna 10.000 waarschuwingsbrieven verstuurd door de gemeente Nijmegen. 

Dat betekent dat ondanks alle waarschuwingen nog steeds 20 automobilisten per dag een boete op de mat krijgen van 104 euro per stuk. Die boete krijgen ze als ze voor de tweede keer de fout ingaan. Dit blijkt uit een evaluatie van de ‘spitsknip’ in de Griftdijk-Noord.

Sinds 1 oktober mogen automobilisten tussen 07.00 en 09.00 en tussen 16.00 en 18.00 uur alleen met een vergunning over de Griftdijk-Noord rijden. De maatregel moet een einde maken aan het sluipverkeer dat files bij de Waalbrug wil omzeilen.

Rustiger

Quote

150 eerste overtre­ders per dag op de Grift­dijk-Noord vinden we nog steeds veel te veel en de daling gaat te langzaam

Woordvoerder gemeente Nijmegen

De spitsknip werkt, concludeert de gemeente. Het doorgaande verkeer door Nijmegen-Noord is door deze maatregel beter verdeeld over de Griftdijk, Prins Mauritssingel en de Margaretha van Mechelenweg. Van de bewoners in het ontheffingsgebied is 68 procent tevreden over de maatregel, het is rustiger in hun wijk.

Van de 20 bekeuringen per dag wordt het merendeel (12 stuks) in de avondspits uitgedeeld. De meeste boetes zijn voor automobilisten die richting Nijmegen rijden. Tijdens het onderzoek, in de eerste drie maanden van dit jaar, daalde het aantal eerste overtreders van 200 naar 150 per dag. 

,,Maar dat aantal vinden we nog steeds veel te veel en de daling gaat te langzaam”, zegt een gemeentewoordvoerder. ,,Daarom gaan we voorlopig door met de waarschuwingsbrieven voor eerste overtreders. Waarom het er nog altijd zo’n 150 per dag zijn, weten we niet precies. Meer dan de helft is niet bekend in het gebied. Andere overtreders zeggen dat ze de borden onduidelijk vinden, of dat ze afgingen op de navigatie.”  

24-uursknip

Omdat er komende jaren flink bijgebouwd wordt in Nijmegen-Noord en het verkeer drukker wordt, gaat de gemeente onderzoeken of de spitsknip een 24-uursknip kan worden. Dan is de Griftdijk-Noord op werkdagen helemaal niet meer toegankelijk zonder ontheffing. De planning was om dat in 2025 te onderzoeken. ,,Maar dat gaan we sneller doen. Wanneer is nog niet bekend. Mogelijk daalt het aantal overtreders met een 24-uursknip vlugger. De maatregel is dan duidelijker. Je mag er dan op weekdagen helemaal niet meer komen.” 

Alleen bewoners van het gebied rond de Griftdijk kunnen voor 5 euro per jaar een ontheffing kopen. Uit de evaluatie blijkt dat 90 procent van de omwonenden tevreden is met twee ontheffingen per huishouden. Wel onderzoekt de gemeente Nijmegen of er een regeling mogelijk is voor deelauto’s en of het invoeren van een tijdelijk kenteken (bijvoorbeeld bij een leenauto) simpeler kan.

Voor zorgverleners die in het ontheffingsgebied moeten zijn, wordt opnieuw bekeken of het ontheffingenregime volstaat of dat het uitgebreid moet worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.