Volledig scherm
PREMIUM
Onno Crasborn, hoogleraar gebarentaal. © Flip Franssen

Onno is de eerste hoogleraar Gebarentaal en pleit voor het vak op middelbare scholen

NIJMEGEN - De positie van gebarentaal en daarmee die van dove mensen moet beter, vindt Onno Crasborn. Hij is de eerste hoogleraar Nederlandse Gebarentaal in Nijmegen.

Gebarentaal op de middelbare school
Onno Crasborn, de eerste hoogleraar Gebarentaal aan de Radboud universiteit in Nijmegen pleit voor gebarentaal als keuzevak op reguliere middelbare scholen.

Leerlingen kunnen zo makkelijker contact maken met dove mensen. Bovendien worden deze onderwijsinstellingen daarmee interessanter voor dove kinderen om lessen te volgen.

Nederland telt 10.000 tot 15.000 mensen die doof of slechthorend zijn.

Daar sta je dan als Nijmeegse onderzoekster in Shanghai, de grootste stad van China. Je kent de taal niet en toch kun je je redelijk verstaanbaar maken. Hoe? Met je handen. Blijft voor de meeste horende Nederlanders de Chinese taal na dagen, weken, maanden nog steeds abracadabra; dove en slechthorende mensen communiceren er relatief snel en makkelijk op los in het Verre Oosten.

Dat komt niet omdat alle dove mensen op de wereld dezelfde taal gebruiken. ,,Veel horende mensen denken ten onrechte dat er een universele gebarentaal bestaat’’, zegt Onno Crasborn (46), sinds december hoogleraar Nederlandse Gebarentaal aan de Radboud universiteit in Nijmegen. In elke regio waar genoeg doven wonen, is een eigen gebarentaal ontstaan. Inmiddels zijn er wereldwijd een kleine 150 bekend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.