Onno Crasborn, hoogleraar gebarentaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Onno Crasborn, hoogleraar gebarentaal. © Flip Franssen

Onno is de eerste hoogleraar Gebarentaal en pleit voor het vak op middelbare scholen

NIJMEGEN - De positie van gebarentaal en daarmee die van dove mensen moet beter, vindt Onno Crasborn. Hij is de eerste hoogleraar Nederlandse Gebarentaal in Nijmegen.

5 reacties

 • Ronaldo

  5 jaar geleden
  Er zijn in NL meer mensen vloeiend in NGT dan in het Latijn, dat wel een keuzevak is. Gebarentaal lijkt me superhandig wanneer de muziek zo hard staat dat je ekaar mondeling niet verstaat, of als er een dikke plaat glas tussen de gesprekpartners zit. Esperanto was genoeg van de grond gekomen om door dictators (Hitler)  en chauvinisten (Bérard) verboden te worden. Gebarentalen zijn nog langer verboden geweest. Esperanto wordt nog steeds door honderdduizenden gebruikt. Kijk maar eens op de wikipedia of op youtube
 • Poe

  5 jaar geleden
  Ik kende de Duitse gebarentaal maar alleen omdat dat toen nuttig was met dove vrienden . Ik ken braille omdat dat nuttig was toen Henricus , blindeninstituut er nog was . Het ontgaat me volkomen waarom scholen opeens gebarentaal zouden moeten gaan aanbieden . Te weinig nut voor de meeste mensen .
 • Dhjana

  5 jaar geleden
  Wat een vreemde reactie. We leren toch ook Engels, Frans en Duits op school? (en zelfs Spaans op sommige scholen?) Waarom zouden we dan niet ook een 'vreemde taal' leren die gewoon hier in Nederland gesproken wordt? Je suggestie om het tot de omgeving te beperken draagt juist bij aan het probleem van sociaal isolement. Ik heb als horende een cursus gebarentaal gevolgd, gewoon omdat ik het een mooie taal vind en het heeft m'n wereld behoorlijk verrijkt.
 • Poe

  5 jaar geleden
  Elk land zijn eigen gebarentaal . Esperanto is ook nooit van de grond gekomen . Wat heeft het voor zin om horenden een gebarentaal te laten leren , die ze waarschijnlijk nauwelijks gebruiken . In het buitenland kun je er niks mee . Beperk het tot de omgeving van de gebarentaalgebruikers . 
 • David Hartsuiker

  5 jaar geleden
  Waarom is deze advertentie over Dublin in het Duits?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen