Volledig scherm
Stutpalen in het Citadel College in Lent. De school blijft maandag dicht. © David van Haren

Onveilige school in Lent blijft dag langer dicht

NIJMEGEN - Het Citadel College in Lent blijft maandag dicht. De leerlingen kunnen thuis blijven; de lessen gaan niet door. De aannemer moet maandag aan de slag voor een tussentijdse versteviging van een deel van de school. 

Het Citadel College is nu niet veilig bevonden.  De omgevingsdienst ODRN, de gemeentelijke toezichthouder bij bouwprojecten, eiste vrijdag ook stutpalen op het deel dat nu nog niet gestut is. 

Op bepaalde plaatsen in de school aan de Griftdijk is de constructie onvoldoende om het gewicht te dragen. In een plafond zit een scheur van zeven meter lang. Vlak voor de herfstvakantie zijn in allerijl stutpalen geplaatst op drie verdiepingen, in klaslokalen en andere ruimtes zoals de foyer. Enkele betonplaten in de verdiepingsvloeren zouden onvoldoende draagkracht hebben voor de belasting op dat punt in het gebouw, stelden ingenieurs van Royal Haskoning vast. 

Herstellen

Er ligt al een plan van aanpak om alles te herstellen. 'In de tussentijd willen we het zekere voor het onzekere nemen', schrijft rector Wouter Middendorp in een brief aan de ouders van de leerlingen van de vmbo-t, havo en vwo. 'Dat betekent dat we de versterking uitbreiden'. 

Om die versterking te realiseren heeft de aannemer een dag lang de ingang nodig. Dinsdag is de school weer open. Dan komen er aangepaste roosters, want niet alle lokalen zijn te gebruiken. In de herfstvakantie zijn de leslokalen waar plafonds gestut worden, afgesloten. Leerlingen en docenten konden er niet in. Ook andere ruimtes met stutpalen zoals de foyer, zijn hermetisch afgesloten. Niemand mag tussen of onder die palen lopen, aldus de ODRN vorige week.

Enkele weken

Over de oorzaak van de problemen schrijft Middendorp: 'Op de voorkant van het pand rust meer gewicht, vanwege de vierde verdieping en de installatie voor warmte en koeling, dan op de achterkant van het gebouw. Op dit moment kan het gewicht op bepaalde plaatsen onvoldoende door de onderliggende constructie worden opgevangen.'

Inmiddels heeft de school met ingenieursbureau Royal HaskoningDHV een plan voor een structurele aanpak. Die herstelwerkzaamheden zijn over enkele weken afgerond, zo laat hij weten. 

Volledig scherm
Citadel College Nijmegen © Jacqueline Van Ginneken
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.