Volledig scherm
Ton Hendriks (Links) met BNN-presentator Tim Hofman. © BOOS/BNN

Onvrede in Tilburgse flats Ton Hendriks: 'Aan onderhoud gebeurt geen flikker'

NIJMEGEN/TILBURG - In de Tilburgse flatcomplexen van Nijmegenaar Ton Hendriks, de man die maandag tv-maker Tim Hofman op zijn kaak sloeg, heerst nogal wat onvrede. Dat tekent het Brabants Dagblad na een rondgang op. 

Bewoners klagen over slecht onderhoud en overlast van mede-huurders. Eenzelfde soort klacht als die van een aantal Nijmeegse studenten waar Hofman maandag voor aanklopte bij Hendriks.

Volledig scherm
Een van de flatcomplexen van Ton Hendriks aan de Schouwburgring. 'De huur gaat elk jaar omhoog, aan onderhoud gebeurt geen flikker'. © Stephan Jongerius

De Nijmeegse vastgoedmagnaat nam in 2008 de winkels met bovenwoningen en -kantoren aan beide zijden van de Tilburgse Schouwburgring over van WPM. In de loop der tijd is een aantal appartementen verkocht, onder meer voor verhuur aan studenten. Dat zorgt geregeld tot overlast voor oorspronkelijke bewoners. Huurders en mede-eigenaars kenschetsen Hendriks als het prototype van een huisjesmelker. ,,De huur gaat elk jaar omhoog, aan onderhoud gebeurt geen flikker’’, zegt Harry Sonderman die 35 jaar een winkel dreef in de passage en 16 jaar een flat huurt aan de kant van het Louis Bouwmeesterplein. 

Lekkages

Volgens Wally van der Pas, die een appartement kocht van Hendriks, heeft de Nijmegenaar voor die flat zelfs jarenlang de jaarlijkse bijdrage van de Vereniging van Eigenaren niet voldaan. Pas onlangs betaalde hij, onder dreiging van een rechtszaak, een achterstallig bedrag van 80.000 alsnog. Urgent is onder meer vernieuwing van het dak, de bovenste appartementen kampen met flinke lekkages. 

Onder middenstanders bestaat wel waardering voor selfmade-ondernemer Hendriks. Begonnen als loodgieter verwierf die zich met zij vastgoed de afgelopen decennia een plaatsje tussen 's lands rijksten: met een geschat vermogen van 60 miljoen bezet hij de 445e plek in de Quote 500. ,,Hij heeft verschillende winkeliers met huurverlagingen door de crisis geholpen’’, zegt Jan Willemse van lunchroom de Carrousel.’’

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Voormalig stadskantoor-4 is omgebouwd tot studio's voor studenten en starters. © Stephan Jongerius

Hendriks heeft recent fors geïnvesteerd in de transformatie van voormalig stadskantoor-4, onderdeel van zijn complex bij de Heikese kerk. Daar is een 140-tal studio's gerealiseerd, waarvan er dezer dagen 90 in gebruik worden genomen. De Nijmegenaar wijst op hoge toon de kritiek van de hand. ,,Wat kan ik eraan doen als andere beleggers huurders trekken die overlast veroorzaken? Ik betaal naar rato mijn bijdragen, maar als er te weinig in de pot zit om onderhoud te doen, is dat niet mijn schuld.’’

Hendriks heeft vergeefs getracht onderstaande uitzending van BNN over de confrontatie met Hofman te verbieden. In Nijmegen dreigde hij in 2016 al zijn activiteiten te staken uit onvrede over het optreden van Welstand, maar hij is op zijn thuisbasis nog altijd actief. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.