Ook in Nederland bestaat de traditie, zoals hier te zien in Grave. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Ook in Nederland bestaat de traditie, zoals hier te zien in Grave. Foto ter illustratie. © Ed van Alem

Ophef in Kleef over zwart geschminkte kinderen als koning Caspar: ‘Blackfacing’

KLEEF - Jan Holtfester stoort zich in het Duitse Kleef aan de traditie om kinderen zwart te schminken die koning Caspar uitbeelden. ‘Blackfacing’ is een vorm van racisme, stelt Holtfester. Pastoor Stefan Notz ziet dat anders.

‘Dat kunnen jullie niet menen’. Zo meldde lezer Jan Holtfester zich via Whatsapp bij de redactie van de Duitse krant Neue Rhein Zeitung in Kleef naar aanleiding van een artikel over Driekoningen. De christelijke feestdag is vandaag, 6 januari.

In Kleef is ophef ontstaan over Caspar, de zwarte koning.
Volledig scherm
In Kleef is ophef ontstaan over Caspar, de zwarte koning. © Hollandse Hoogte

Op de foto bij het artikel is een groep kinderen te zien, die zich als de drie koningen hebben verkleed. Zij brengen de groet Christus mansionem benedicat (Christus zegen dit huis) huis aan huis, zoals de traditie wil. 

Bijbel
Enkele ‘koningen’ waren zwart gemaakt, omdat een van de drie koningen, Caspar, zwart was volgens de Bijbel. ‘Dat is racistisch’, aldus Jan Holtfester, die voor de politieke partij de Grünen in Kleef als fractievolger actief is. 

De Neue Rhein Zeitung heeft voor alle zekerheid Holtfester nog maar eens gebeld, maar hij blijft bij zijn opvatting.  Hij stoort zich aan ‘blackfacing’; als witte Europeanen hun gezicht zwart maken. Hij verwijst daarbij naar de discussie over Zwarte Piet in Nederland en wil in Duitsland zo'n discussie over Caspar.

Quote

Hier gaat het om koningen, in Nederland om knechten

Pastoor Stefan Notz

Halloween

,,Blackfacing is niet meer van deze tijd.  Het is racistisch. Het is op zich al erg dat een meerderheid van de bevolking dat niet eens ziet. Zich aanmatigt zwarte mensen te kunnen uitbeelden. Daar moeten we ons tegen verzetten”, aldus Holtfester in de NRZ. 

Pastoor Stefan Notz (Kleef-Kellen) ziet dat niet zo. ,,De zwarte Caspar komt als koning", zegt hij. ,,Dat de koningen verschillende huidskleuren hebben, geeft aan dat de zegen van de kerstkribbe voor alle mensen geldt.’’

Lees verder onder de foto.

Driekoningen in Aardenburg. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Driekoningen in Aardenburg. Foto ter illustratie. © Raymond de Frel

Halloween

De pastoor vervolgt: ,,Tot nog toe heeft dat niet ter discussie gestaan. Maar als in brede lagen van de bevolking dit gevoel leeft, dan moeten we het aanpassen. Opmerkelijk: met Halloween komen de kinderen langs om mensen te laten schrikken en dat vindt iedereen leuk. Maar als er kinderen langs komen met de blijde boodschap, wordt ze racisme aangewreven.”

Hij kan de vergelijking met de zwarte pietendiscussie in Nederland niet volgen. ,,Hier gaat het om koningen, in Nederland om knechten.”  Overigens zamelen de kinderen die als drie koningen rondgaan - in Duitsland worden ze Sternsinger genoemd - in voor het goede doel. Dit jaar voor kinderen in Libanon. Notz: ,,Kinderen helpen elkaar. Ongeacht hun huidskleur.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.