Volledig scherm
dispuutshuis van THOR © Niels Kruize

Opluchting in de buurt om mogelijk vertrek THOR

NIJMEGEN -  Moeten de leden van dispuut THOR hun monumentale pand aan de Bijleveldsingel in hartje Nijmegen binnenkort verlaten? Over die vraag buigt de gemeente Nijmegen zich nu. Dat het studentenpand mogelijk illegaal is verkamerd en geen vergunning heeft gekregen, zorgt bij sommige buurtbewoners voor opluchting.

Zoals bij Jac Schmidt, die al lange tijd in de wijk woont: ,,Vooral de huizen aan de Wilhelminasingel (om de hoek bij de Bijleveldsingel, red.) hadden veel last van overlast van het dispuut. Opvallend is dat het nu al een tijdje rustig is. Misschien dat ze nu een tentamenweek hebben.”

Schoenen in de bomen

In de buurt heeft THOR een slecht imago en staan ze te boek als herriemakers, zegt Schmidt. Hij zelf heeft ook meerdere keren overlast van het dispuuthuis ervaren. ,,Harde muziek en geschreeuw. Dat ging gepaard met een spoor van troep dat ze achterlieten op de stoep. Bierflesjes, afval en schoenen in de bomen.”

Schmidt heeft niet met alle studenten een probleem, benadrukt hij. ,,Ik heb een prima verstandhouding met andere studenten hier in de buurt, vooral die naast mij wonen. Soms komen zij bij mij aan de deur om gereedschap te lenen, daar krijg ik dan een pizza voor terug. We hebben ook goede afspraken over het lawaai.” 

Omsingeld

De balans tussen vaste bewoners en studenten is volgens Schmidt erg verstoord. Hij zegt te worden omsingeld door studentenhuizen. ,,Het begint langzamerhand uit de hand te lopen. Er komen op dit moment nóg meer studentenkamers bij.”  

Schmidt vertelt dat sommige panden door studenten worden verwaarloosd. ,,De huizen in deze buurt zijn schitterend en hebben vaak een historische waarde. Helaas verloederen de gebouwen doordat ze gebruikt worden als studentenhuizen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.