Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

'Oud en nieuw is geen feestje meer'

NIJMEGEN - Vuurwerk tijdens de viering van oud en nieuw is allang geen feestelijke traditie meer. Het zorgt jaarlijks voor veel ellende. Nederlandse artsen roepen daarom op tot een landelijk vuurwerkverbod. 

Bij de vorige jaarwisseling zijn 473 vuurwerkslachtoffers behandeld op de spoedeisende hulp. Een persoon overleed door vuurwerk in zijn gezicht. 

,,De politiek sluit helaas nog steeds de ogen voor alle vuurwerkellende’’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse vereniging van oogartsen.

Ook traumachirurg Vincent Leferink van Radboudumc houdt zijn hart vast. Zijn academisch ziekenhuis in Nijmegen krijgt uit de wijde regio de vuurwerkslachtoffers met de zwaarste verwondingen binnen. De traumachirurg vindt het verbijsterend dat de jaarwisseling als een gezellig feestje wordt beschouwd.

Valse sentimenten

Quote

Als ik op 1 mei een feestje wil houden waarvan ik op voorhand weet dat er 500 tot 1.000 gewonden vallen, dan krijg ik nooit een vergunning

Vincent Leferink

,,Als ik op 1 mei een feestje wil houden waarvan ik op voorhand weet dat er 500 tot 1.000 gewonden vallen, dan krijg ik nooit een vergunning. Maar met de jaarwisseling vinden we het normaal. Als je dat ter discussie stelt, klinken valse sentimenten, dat je onze tradities niet mag afpakken. Ik vind dat we het niet normaal moeten vinden’’, zegt Leferink in een interview met deze krant.

Artsen in Nederland pleiten al jaren voor een vuurwerkverbod. Oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen namen in 2016 het initiatief voor het nationaal Vuurwerkmanifest. Achttien artsenverenigingen van onder meer plastisch chirurgen, oogartsen en kinderartsen pleiten daarin voor een algeheel vuurwerkverbod. Zij willen centrale vuurwerkshows. Inmiddels hebben 1.200 organisaties en 50.000 particulieren het manifest ondertekend.

Met 11.000 incidenten van mishandelingen, branden en vernielingen, 500 gewonden en jaarlijks gemiddeld één dode noemt de Onderzoeksraad voor Veiligheid de jaarwisseling het 'onveiligste feest' van Nederland. De onderzoeksraad wil een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. 

Onschuld

De politie juicht een algeheel vuurwerkverbod toe. Het afsteken van vuurwerk heeft zijn onschuld verloren, stelde politiechef Oscar Dros van Oost-Nederland vlak voor kerst. De politie voert al maanden een hevige strijd tegen de invoer van zwaar illegaal vuurwerk uit Polen en Italië. Wie met vuurwerk naar agenten en andere hulpverleners gooit wordt volgens de hoofdcommissaris vervolgd voor poging tot doodslag.

Kabinet en Kamer willen nog niet aan een verbod op consumentenvuurwerk.  Het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw geldt als een traditie. Eenmaal per jaar moet een knalfeest kunnen, zo vindt de politieke meerderheid. 

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.