Oudere bewoners zijn blij met de stoeltjeslift, maar ze mokken ook

VideoNIJMEGEN - De honderd bewoners van drie woontorens in de Carnotstraat in Nijmegen hebben vandaag tijdelijke stoeltjesliften gekregen waarmee zelfstandig de trappen naar hun appartement op en af kunnen. De bewoners zitten al sinds 11 april zonder lift, toen vernielde de bliksem in een klap de computer die de liften aanstuurt

Volledig scherm
Mevrouw Charlotte Kersten maakt gebruik van de noodlift. © Gerard Verschooten

,,De reparatie gaat nog weken duren omdat de onderdelen op maat gemaakt moeten worden'', zegt Debora op den Brouw van MVGM in Arnhem, beheerder van de drie woontorens waar vooral ouderen wonen. ,,We hebben eerst geprobeerd om de liften te repareren met onderdelen die op voorraad waren, maar die gingen meteen weer defect. Er is dus maatwerk nodig om deze liften te maken. Een concrete einddatum is er helaas nog niet'', aldus Op den Brouw.

De tijdelijke stoeltjesliften zijn geïnstalleerd door Noodliften.nl uit Nieuwegein. Dit bedrijf regelt ook de liftassistenten die voorlopig 's ochtends en 's middags twee uurtjes de getroffen bewoners helpen met boodschappen sjouwen, vuilnis buiten zetten en de hond uitlaten. Buiten die gezette tijden om kunnen bewoners een centraal nummer bellen om te overleggen over meer hulp. 

Balen

,,Hiervoor werken we veel samen met studenten en gepensioneerden die iets willen bijverdienen'', zegt Maarten van Eck van Noodliften.nl. Ondertussen legt hij aan enkele bewoners uit hoe de stoeltjeslift werkt en waarom die zo hard gaan piepen als je er niet tot boven of tot beneden op blijft zitten. ,,Dat is het signaal dat ze niet goed op de accu staan. Dat is op zich niet zo erg, want ze kunnen zonder op te laden makkelijk twintig, dertig keer op en neer.'' 

Van Eck snapt dat sommige bewoners blij zijn en tegelijk balen van deze tijdelijke oplossing. Als er brand uitbreekt, of iemand moet met spoed met de ambulance mee, dan heb je weinig aan een stoeltjeslift. Die glijdt weliswaar soepeltjes naar boven en naar beneden, maar is ook erg traag. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.