Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ROLF HENSEL

Ouders met belangrijk beroep maken weinig gebruik van opvang KION

Lang niet alle ouders met cruciale beroepen maken gebruik van de kinderopvang en opvang in scholen. Bij kinderopvangorganisatie KION komt nog maar 4 tot 5 procent van de kinderen, hoewel naar schatting een vijfde van de ouders een vitale rol in de samenleving vervult. 

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © KION

,,We denken dat er op den duur meer kinderen komen”, zegt Eddy Brunekreeft, bestuurder bij KION. Dat is de grootste aanbieder van kinderopvang in de regio met vestigingen in Nijmegen, Mook, Beek-Ubbergen, Overasselt, Druten, Horsen, Beneden-Leeuwen, Oosterhout en Lent.

,,Dat er relatief weinig kinderen komen, is vermoedelijk het eerste effect van de crisis. Ouders houden hun kinderen nu thuis, maar naarmate ze weer meer op de werkplek moeten zijn, zal het aantal kinderen in de opvang ook weer toenemen.”

Ook op scholen wordt weinig gebruik gemaakt van de geboden opvang, al varieert het aantal kinderen sterk per dag en per school. ,,Volgende week verwachten we twintig kinderen op een school waar veel ouders in de zorg werken”, zegt Jan Paul ten Brink, bestuurder van scholenkoepel Conexus. Het is een uitzondering. ,,Op de meeste scholen komen maar een paar leerlingen en vrijwel nooit meer dan tien.”

Medewerkers thuis
KION houdt alle kinderopvanglocaties open, ook al komen er maar weinig kinderen. Brunekreeft: ,,Ons uitgangspunt is dat er voor de kinderen zoveel mogelijk vertrouwde gezichten op de vertrouwde locaties moeten zijn.” Wel worden veel groepen samengevoegd.

Ouders en medewerkers houden zich goed aan de richtlijnen van het RIVM, zegt hij. Kinderen die hoesten, verkouden zijn of koorts hebben worden niet gebracht en ouders die een van deze klachten hebben komen niet naar de opvang. Ook medewerkers blijven voor de zekerheid thuis als ze niet fit zijn. Bij KION gaat het om 15 tot 20 procent van de medewerkers die met kinderen werkt.

Ten Brink valt geen hoger ziektepercentage dan anders op. Zijn medewerkers, ook de leerkrachten, werken inmiddels vrijwel geheel vanuit huis en dan is een loopneus geen belemmering.

Kinderopvangtoeslag

Ouders met kinderen in de opvang moeten de rekening van maart en de volgende maand(en) gewoon betalen, ook al gaan hun kinderen niet. Ook de eigen bijdrage moet betaald worden, maar die wordt achteraf in zijn geheel gecompenseerd.

Dat hebben belangenorganisatie BOinK en de brancheorganisaties voor kinderopvang in een brief aan ouders laten weten. De organisaties schrijven in overleg te zijn met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de terugbetaling van de eigen bijdrage. De kinderopvangtoeslag wordt gewoon uitgekeerd aan ouders.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.