Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Overvaller Culemborgse snackbar mag van rechter naar kliniek

NIJMEGEN/CULEMBORG - Maandag mag een 20-jarige Nijmegenaar die wordt verdacht van het plegen van overvallen naar een forensisch psychiatrische kliniek voor een behandeling die minstens een jaar in beslag zal nemen.

Eindelijk krijgt hij de behandeling die hij wenste, hoopt hij, en waarvoor hij in juni vorig jaar een snackbar in Nijmegen wilde beroven. Hij belde zelf de politie om zich aan te geven.

Cel

De verdachte zit inmiddels zeven maanden vast, ook voor een overval op een bezorger van een cafetaria in Culemborg in oktober 2016. Twee weken later zou hij als medewerker van diezelfde cafetaria aangifte hebben gedaan van een overval, om er zelf met 300 euro buit vandoor te gaan.

De officier van justitie dreigde met een gevangenisstraf van vier jaar. ,,Dit zijn ernstige feiten. Met een mes gepleegd.’’ Maar ze ziet ook dat het een jonge verdachte betreft die behandeld moet worden.

Ze verzocht de rechtbank de zaak aan te houden voor de opname in de kliniek. De verdachte moet laten zien dat het goed gaat. Lukt het niet, dan volgt alsnog een lange gevangenisstraf. Gaat het wel goed, dan zal de officier geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf meer eisen.

Hulp

,,Ik wil echt geholpen worden’’, benadrukte de Nijmegenaar. Hij bedankte de rechtbank voor de kans. Bedankjes gingen ook richting officier en raadsvrouw.

Hij verdient de behandeling, aldus de advocate na afloop. De jongen had een moeilijke start in zijn leven, raakte in psychoses door drugsgebruik, maar is nu echt gemotiveerd iets van zijn leven te maken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.