Volledig scherm
Parkeren is in Nijmegen te duur volgens ANWB-leden. © Erik van 't Hullenaar

Parkeren in Nijmegen te duur: pleidooi voor goedkope dagkaart

NIJMEGEN - Nijmeegse automobilisten mopperen stevig over de parkeertarieven in het centrum van de stad. Bijna driekwart van de autorijders vindt ze te hoog. Dat blijkt uit een enquête die de ANWB onder 849 Nijmeegse leden heeft gehouden.

In steden als Arnhem, Den Bosch, Venlo. Eindhoven en Maastricht klagen nog meer ANWB-leden over de parkeertarieven in hun stad.  Volgens Maarten Mulder,  binnenstadsmanager Huis voor de Binnenstad, het platform van de winkeliers, zit Nijmegen qua parkeertarief niet aan de hoge kant. Zeker niet als het tarief vergeleken wordt met andere grote steden.

Dagkaart

Hij pleit er als vertegenwoordiger van het winkeliersplatform wel (al heel lang) voor om de prijs van een dagparkeerkaart structureel lager te maken. Zo'n dagkaart kost nu 11 euro voor een plek in de Eiermarkt-, Keizer Karel- en Mariënburgparkeergarage. In december, voor de kerstweken, ligt die prijs altijd wat lager, zo rond de 7 euro. ,,Die lage prijs zou  voor het héle jaar moeten gelden. Met zo'n actie stimuleer je bezoekers die met de auto komen langer in de stad te blijven."

Mulder snapt trouwens dat de ANWB-leden klagen over de Nijmeegse parkeertarieven. ,,Wij zijn niet de duurste. Maar mensen trekken gewoon niet graag de portemonnee voor een parkeerplek." Hij vindt het zelf logisch dat  er altijd een prijskaart aan het reguleren van parkeren in het centrum hangt. Gratis parkeren kan zeker niet. Dan wordt het chaos.  

Transferia

Het Huis voor de Binnenstad pleit ook al jaren voor het uitbreiden van het aantal transferia, overstapplekken van de auto in de bus of  trein, aan de randen van Nijmegen. Alleen bij de Ovatonde in Ressen ligt nu een transferium met goede, goedkope, snelle  busverbindingen naar de stad. Mulder ,,We moeten ook in Nijmegen Zuid langs de A73 bijvoorbeeld bij Weezenhof een transferium inrichten met busverbindingen naar het centrum. Bij NS-station Goffert zou eveneens een transferium moeten komen. Hier stap je zo in de trein naar het centrum."

Goedkope ov-kaartjes

Voor de overstap naar het OV zouden dan goedkope kaartjes moeten komen. Mulder denkt aan een prijs van 2,50 euro voor een retourrit. Mulder hoopt dat de politiek na de verkiezingen ook het lage avondtarief voor de binnenstadgarages, 50 eurocent per uur, handhaaft. 

In Nijmegen kiezen overigens steeds meer automobilisten voor 'slim parkeren via de parkeerapp op de mobiel'. Dan betaal je als parkeerder nooit een minuut te veel.

Bereikbaarheid

Uit het ANWB-onderzoek blijkt  trouwens dat slechts 18 procent van de automobilisten ontevreden is over de bereikbaarheid van Nijmegen, 54 procent is tevreden en 28 procent heeft er geen mening over.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.