Coffeeshop Headshop is op last van burgemeester Bruls per direct gesloten.
Volledig scherm
Coffeeshop Headshop is op last van burgemeester Bruls per direct gesloten. © Paul Rapp

Parkeren nekt coffeeshop: dicht op last burgemeester

NIJMEGEN - Coffeeshop de Headshop aan het Kelfkensbos in Nijmegen is dicht. Per direct, voor de duur van drie maanden. Op last van burgemeester Hubert Bruls. Reden: aanhoudende parkeeroverlast.

Het is voor het eerst dat dit argument wordt gebruikt om een coffeeshop te sluiten. Bruls deed wel eerder een coffeeshop op slot. Voor het laatst gebeurde dat vijf jaar geleden. Toen ging het om coffeeshop Buggy aan de Platenmakersstraat, ook in het centrum. Reden toen: verkoop aan minderjarigen.

Bij de Headshop is iets anders aan de hand. Voor coffeeshops geldt dat ze geen overlast voor hun omgeving mogen veroorzaken.

En over de Headshop is volgens een gemeentewoordvoerder vaak geklaagd vanwege parkeeroverlast.

De Headshop zit direct tegenover de inrit van parkeergarage Kelfkensbos en heeft de uitrit ervan voor de deur. Als coffeeshopbezoekers hun auto voor de deur zetten, ontstaat een voor automobilisten onoverzichtelijke situatie. Bovendien zouden klanten de laad- en losstrook om de hoek in de Derde Walstraat vaak bezetten, voert de gemeente aan.

Waarschuwing

In februari 2015 kreeg de coffeeshop hiervoor al een officiële waarschuwing van de gemeente. Na volgens de gemeente aanhoudende klachten, hebben toezichthouders in september en november 2017 staan posten en in een uur tijd ongeveer vijftien auto's geturfd die op de laad- en losstrook parkeerden. Ook constateerden zij dat de werknemer in een oranje hesje - door de coffeeshop aangesteld om foutparkeren door klanten te voorkomen - zich schuldig maakte aan iets dat verdacht veel op straathandel leek. Ook bij volgende controles door agenten en toezichthouders in januari en februari dit jaar is parkeeroverlast geconstateerd.

Ontslagen

Dit maakt dat Bruls nu een volgende stap zet en de coffeeshop voor drie maanden sluit. Al hebben de coffeeshophouders laten weten dat de betreffende medewerker inmiddels is ontslagen. Ook stellen ze dat er regelmatig contact is geweest met de politie, maar dat signalen van overlast de laatste tijd ontbraken. De coffeeshop blijft tot 15 juni verzegeld. Een verzoek aan de rechtbank om dit besluit van de burgemeester voorlopig op te schorten, is niet gehonoreerd.

Als auto's voor de deur staan, ontstaat een onoverzichtelijke situatie.

Quote

Het gaat niet om de overlast, ze willen van me af

Eigenaar Headshop

,,Het gaat niet om de overlast’’, zegt Rachid Azouagh over de sluiting van zijn coffeeshop De Headshop. ,,Ze willen van me af.’’ De eigenaar is vast van plan weer open te gaan in juni, als de opgelegde sluiting afgelopen is. ,,Voor die tijd wil ik van de gemeente weten wat ze van me wil. Want overlast geeft mijn zaak niet. In de hele stad is overlast.’’

De medewerker van De Headshop die in een oranje hesje foutparkeerders moest wegsturen, maar die zou hebben gehandeld op straat, is in februari ontslagen. ,,Meteen nadat we de brief van de gemeente kregen over de sluiting. Maar die man deed niets verkeerds buiten. Hij heeft één keer een dingetje gehaald voor een vrouw die met een baby in de auto zat, dat is alles.’’

De parkeermedewerker liep tijdens zijn dienst de coffeeshop wel in en uit, bevestigt Azouagh. ,,Hij moest naar het toilet, een hapje eten. Maar dat ziet Handhaving niet.’’ Dat deze medewerker volgens de gemeente ook opvallend vaak een magazijn in de Derde Walstraat inliep, is volgens Azouagh verklaarbaar: ,,Daar zit een restaurantkeuken, zij gaven hem een stoeltje om op te zitten buiten. Het was koud, dus hij ging daar ook wel eens naar binnen.’’

Azouagh vertelt dat hij twee jaar goed heeft samengewerkt met de gemeente, nadat hij in 2015 de eerste brief kreeg over overlast. ,,Maar de samenwerking was ineens afgelopen. Nu hoor ik niks. En ik krijg geen antwoord op de vraag waarom de laad- en losstrook in de Derde Walstraat moet blijven. Die heeft geen nut. En waarom mogen we daar geen pylonnen neerzetten, net als coffeeshops in de Tweede Walstraat doen?’’

Dat is een andere situatie, vindt Bruls, omdat daar een totaal stopverbod geldt en bij de laad- en losstrook aan de Derde Walstraat niet.

Aardige lui

,,Zijn ze dicht'’’ vraagt Jan Rijnbergen. Het was de eigenaar van restaurant Q aan het Kelfkensbos deze vrijdagochtend nog niet opgevallen dat het stil is bij zijn buren van coffeeshop De Headshop. En dat blijft het voorlopig, want burgemeester Bruls heeft de zaak drie maanden gesloten vanwege parkeeroverlast.

De restauranteigenaar noemt de eigenaren van de coffeeshop 'aardige lui' en last heeft hij niet van ze. ,,Als ik iets zeg van de wietlucht, beginnen zij over mijn etensgeur. Ik heb wel mijn bloembakken zo neergezet dat de lui die daar komen hun fiets niet steeds recht voor mijn deur zetten, of onder mijn zonnescherm gaan staan roken. Vonden ze prima. En tijdens de vierdaagse hebben ze een bewaker lopen die ik er ook bij kan roepen. Dat zeg ik ook eerlijk.’’

Aan de andere kant van De Headshop zit copycenter The Print. ,,Het zijn geen stille buren'', zegt een medewerker, ,,maar overlast is een ander verhaal.’’ Het gaat volgens hem soms maar nét goed als bezoekers van de coffeeshop 'even' parkeren op het weggedeelte dat bedoeld is voor automobilisten die uit de ondergrondse parkeergarage komen.

Om de hoek, in de Derde Walstraat, zit de laad- en losstrook die bezoekers van de coffeeshop ook veel zouden gebruiken. In de motorwerkplaats ertegenover zeggen ze dat het daar druk kan zijn, maar dat het niet hinderlijk is. ,,En om vijf uur zijn we hier toch weg’’, zegt een medewerker. ,,Die man in zijn hesje zat er dan vaak al een uur.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.