Volledig scherm
Vuurwerk aan het begin van de Nijmeegse Vierdaagse. © Gerard Verschooten

Partij voor de Dieren: ‘Lasershow in plaats van vuurwerk’

VIDEONIJMEGEN - Het vuurwerk aan de Waal moet op een andere manier volgens de Nijmeegse fractie van de Partij voor de Dieren. Volgens de PvdD brengt de show nu veel schade toe aan het milieu.

Vuurwerkshow ‘de Waal in Vlammen’ is al jarenlang traditie tijdens de Vierdaagse en trok ook nu weer duizenden bezoekers. Maar raadslid Michelle van Doorn van de PvdD denkt daar anders over: ‘Wat n slecht idee dit, midden in t #broedseizoen’, twitterde direct na afloop.

Stiltegebied

Poll

De Waal in Vlammen

  • moet een vuurwerkshow blijven (61%)
  • moet een lasershow worden (39%)
3005 stemmen

,,Een deel van het eiland Veur Lent geldt zelfs als stiltegebied en milieuzone. Nijmegen was Green Capital en zegt zich zorgen te maken over het milieu en de volksgezondheid. Ik vraag me dan af of vuurwerk afsteken bij de Vierdaagse nog wel van deze tijd is”, licht Van Doorn toe. Het raadslid wil dat het college van burgemeester en wethouders alternatieven voor het vuurwerk onderzoekt.

Van Doorn wijst op de milieuschade, zoals verstoring van broedende vogels die door de harde knallen hun nesten verlaten, fijnstof met zware metalen dat neerdaalt in de natuur en op het water, luchtverontreiniging waar met name longpatiënten last van kunnen krijgen. En dat allemaal volgens het raadslid voor ‘dit feestje van 15 minuten’. Volgens haar zijn er alternatieven: ,,Denk aan lasershows of projecties op een mist van water; er is van alles mogelijk. Ik vind dat wel een onderzoek waard.”

Rammstein

In de vragen die ze aan het college stelt, noemt het raadslid ook het vuurwerk dat Rammstein naar verluidt volgend jaar juni wil afsteken tijdens de concerten in het Goffertpark. ,,Ook dat is midden in de natuur in de broedtijd. Daar moet rekening mee gehouden worden.”

Van Doorn pleit ervoor om ook ruimer naar het begrip ‘broedseizoen’ te kijken. ,,Officieel duurt het tot en met 15 juli ‘of zolang de natuur aan het broeden is’, zo luidt de richtlijn”, zegt ze. ,,Maar het weer is van slag en daardoor de natuur ook. Daardoor zijn vogels nu nog aan het broeden. Als ze van schrik hun nest verlaten, is de kans aanwezig dat ze niet meer terugkeren. Met alle gevolgen van dien.”

Wat is er eigenlijk allemaal mogelijk met laser? Bekijk hier een video uit Dubai: 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.