Volledig scherm
Enkele lijsttrekkers tijdens het debat van de Gelderlander in de gemeente Berg en Dal. © Theo Peeters

Partijen Berg en Dal oneens over hondenpoep, windmolens en zorggeld

GROESBEEK - Geen dependance van het gemeentehuis in Beek, wel ambtenaren die op afspraak bij mensen thuis kunnen komen om zaken af te handelen waarvoor ze anders naar het gemeentehuis zouden moeten gaan. Die oplossing voor een betere gemeentelijke dienstverlening aan inwoners van de verder weg gelegen dorpskernen tekende zich gisteravond af tijdens het Lijsttrekkersdebat van de Gelderlander  in de gemeente Berg en Dal. 

In een volle raadzaal (met ook nog tientallen toehoorders in de hal) van het gemeentehuis in Groesbeek discussieerden alle lijsttrekkers over uiteenlopende thema's. Aan de verkiezingen in Berg en Dal doen maar liefst elf partijen mee, maar de verschillen tussen veel partijen zijn klein. Debatleider Thed Maas had uit de Kieswijzer van De Gelderlander daarom die stellingen geselecteerd waar de meeste onenigheid over is.

Windmolens

Volledig scherm
Volle bak in de raadzaal van het gemeentehuis in Groesbeek tijdens het lijsttrekkersdebat van de Gelderlander. © Theo Peeters

En dan nog kon het gebeuren dat GroenLinks-lijsttrekker Rona Vree tot haar eigen verbazing moest constateren dat haar VVD-collega Mechteld ten Doesschate de noodzaak van de komst van windmolens vrijwel net zo groot inschat als zij. Beiden betoogden dat zonne-energie en waterkracht simpelweg te weinig opbrengen om de doelstellingen te halen.

Anderen wilden (nog) niet zover gaan, zeker omdat de gemeente onlangs drie bewonersavonden heeft gehouden over duurzaamheid. Daar konden inwoners aangeven welke wijze van duurzame energieopwekking hun voorkeur heeft. ,,Laten we eerst afwachten wat daaruit komt", vond Ria Barber (Polderbreed). Erik Weijers, wethouder Duurzaamheid van VOLG, ziet meer in zonneparken. ,,Investeerders staan te trappelen. Zodra wij hebben geregeld waar zonneparken mogen komen, gaan ze beginnen."

Meer geld voor zorg?

Verschil van mening was er ook over de oplopende kosten van de zorg, met name de jeugdzorg. Moet dan de onroerendezaakbelasting omhoog?, luidde de stelling. Enkele lijsttrekkers zeiden onomwonden 'ja', anderen hielden een slag om de arm en een aantal verzet zich er met hand en tand tegen. Hoe de hoge kosten dan op te vangen? Het veelgehoorde argument 'meer efficiëntie, minder bureaucratie' werd ook hier veel aangehaald. Anderen betwijfelden of dat wel voldoende zoden aan de dijk zet. Een andere oplossing: het probleem teruggeven aan het rijk, dat de zorg naar de gemeenten heeft doorgeschoven zonder voldoende geld.

Lightrail

Dan was er nog de vraag of er een lightrail (een soort trammetje) moet gaan rijden naar Kleef. Met name PvdA en D66 zien dat helemaal zitten en hebben al voorzichtig onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Het zou Groesbeek een stuk aantrekkelijker voor toeristen kunnen maken, vinden zij. Andere partijen noemden het plan onrealistisch, want veel te duur.

Hondenpoep

Volledig scherm
Het lijsttrekkersdebat in het gemeentehuis in Groesbeek. © Theo Peeters

Het felste debatje ontstond aan het eind, toen de bestrijding van hondenpoep ter sprake kwam. Voer hondenbelasting in en bekostig van de opbrengst uitlaatveldjes en poepbakken, vond een aantal partijen. Meer handhavers aanstellen, die hoge boetes moeten uitschrijven voor wie zijn hondenpoep niet opruimt, vonden andere. Elkaar aanspreken op het gedrag, betoogde een volgende. Het uiteenlopen van de standpunten maakte duidelijk waarom het probleem al jaren onoplosbaar is.

Aan het begin van de avond zei een tiental bezoekers nog te zweven. Anderen wisten wel op welke partij ze op 21 maart gaan stemmen. Aan het eind was daar weinig verandering in gekomen. Via de Kieswijzer van de Gelderlander kunnen kiezers per gemeente nagaan welke partijen het dichtstbij de eigen standpunten komen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.