Nijmegen - November vorig jaar:  tijdens de intocht van Sinterklaas in het centrum van Nijmegen hebben tegenstanders van Zwarte Piet aan de Waalkant van Lent een spandoek neergezet.
Volledig scherm
Nijmegen - November vorig jaar: tijdens de intocht van Sinterklaas in het centrum van Nijmegen hebben tegenstanders van Zwarte Piet aan de Waalkant van Lent een spandoek neergezet. © GinoPress B.V.

Pegida trekt zich terug bij sint-intocht in Nijmegen, KOZP krijgt plek langs de route

NIJMEGEN - Anti-islambeweging Pegida komt zaterdag toch niet naar de intocht van Sinterklaas in Nijmegen. Dat zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld: ,,We willen de intocht niet verpesten.” 

Afgelopen woensdag meldde Pegida zich bij de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls met het verzoek zaterdag te mogen demonstreren. Wagensveld: ,,Ons doel was om de aangekondigde demonstratie van de anti-zwarte-pietbeweging KOZP (Kick Out Zwarte Piet) in Nijmegen op een vreedzame wijze te overstemmen. Dat kan alleen als we in de directe buurt van KOZP actie mogen voeren. Daarvoor hebben wij geen toestemming gekregen.”

Demonstreren op een andere plek in de stad heeft volgens Wagensveld geen zin. ,,Want we voeren geen actie tegen het sinterklaasfeest. Dan zouden we de boel alleen maar verpesten voor mensen die voor de intocht naar de stad komen.”

Wat betreft Bruls had Pegida elders in Nijmegen (kruising Molenstraat-Ziekerstraat) wél mogen demonstreren: ,,De keuze van Pegida om niet te komen is aan hen. Het is ieders grondwettelijk recht om te demonstreren. Ik heb dan vanzelfsprekend ook open gestaan voor aanvragen hiervoor.” 

Harde kern NEC

Leden van de oude garde van de harde kern van de Nijmeegse voetbalclub NEC zullen morgen wél aanwezig zijn tijdens de intocht, zegt een ingewijde. ,,Maar niet om te demonstreren. Als de kinderen tijdens de intocht geen last hebben van activisten van KOZP, zal er niets gebeuren.”

Mochten demonstranten van KOZP zich wél hoorbaar maken tijdens de intocht, dan willen ze ingrijpen, vervolgt de ingewijde: ,,In eerste instantie door hen vragen weg te gaan. Maar wie dan niet wil horen, moet maar voelen.”

KOZP: ‘Liever Waalkade’

KOZP mag van Bruls demonstreren ter hoogte van het bloemenwapen aan de Voerweg, vlakbij de Waalbrug. De Voerweg maakt onderdeel uit van de sinterklaasintocht. Op dit moment hebben zo'n 200 mensen op Facebook aangegeven zaterdag met KOZP in Nijmegen actie te willen voeren.

KOZP is ondertussen ook niet bepaald tevreden met de toegewezen locatie, laat een woordvoerder weten: ,,We wilden demonstreren op de Waalkade, waar de boot aanmeert. We geloven dat we daar meer mensen bereiken met onze boodschap.” 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.