Plan voor make-over universiteit
met studentenkamers en hotel

NIJMEGEN - De Nijmeegse Radboud Universiteit wil de aankomende jaren het campusterrein verder onder handen nemen. Mogelijk verdwijnt het Spinozagebouw - nu nog thuishaven van de faculteit van sociale wetenschappen - en komt daarvoor in de plaats nieuwbouw. Ook zijn plannen om in het gezichtsbepalende Erasmusgebouw onder meer studentenwoningen en een hotel te huisvesten.

Volledig scherm
De Erasmustoren als hotel en complex voor studentenwoningen? (Artist impression van De Gelderlander) © Jos Claassen

Het geschatte prijskaartje voor de nieuwbouw: 70 miljoen euro. De aankomende maanden doet het bestuur van de universiteit onderzoek naar de haalbaarheid van de plannen, meldt een woordvoerder: ,,Na de zomer verwachten we de knoop door te hakken.”

De Nijmeegse universiteit ondergaat momenteel ook al een heuse metamorfose. De Thomas van Aquinostraat, tot enkele jaren terug het hart van de campus, is in 2018 al tegen de vlakte gegaan. Daarvoor in de plaats komt nieuwbouw voor de faculteit van sociale wetenschappen. 

Het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw, dat het Maria Montessorigebouw gaat heten, na de kerst van 2020 in gebruik wordt genomen. ,,Daarmee komt het Spinozagebouw leeg te staan", zegt de woordvoerder. ,,Dat biedt mogelijkheden voor verdere verschuivingen.”

Hotel en studentenkamers

Wellicht gaat nu ook het immense Spinozagebouw, dat dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, plat. Op die plek komt dan nieuwbouw voor studenten en medewerkers van de faculteiten van filosofie (Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen) en letteren. 

Zij zitten momenteel nog in het 88 meter hoge Erasmustoren, blikvanger op de campus. Dat gebouw gaat zeker niet tegen de vlakte, maar kan de aankomende jaren wel rekenen op een forse opknapbeurt. Door de hele carrousel die daarnaast op de campus aanstaande lijkt, zou in het Erasmusgebouw ook nog eens behoorlijk wat ruimte vrij komen. 

,,Daarom denken we na over een combinatie van functies voor dat gebouw", aldus de woordvoerder. ,,Behalve onderwijsruimtes zouden in het Erasmusgebouw onder meer studentenwoningen, een hotel en congresruimtes kunnen komen.”

Beren op de weg

Of het daadwerkelijk allemaal zo ver komt, is nog even afwachten: de universiteit voorziet wel nog wat beren op de weg. Zo betekent een sloop van het Spinozagebouw ook dat in één klap drie grote collegezalen verdwijnen. Daarvoor moet eerst een oplossing komen, aldus het bestuur van de universiteit. Ook moet onderzocht worden hoeveel ruimte de komst van studentenkamers en een hotel in beslag zouden nemen. 

Volledig scherm
De Erasmustoren op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. © Rein Wieringa

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.