Volledig scherm
15 hectare met zonnepanelen. Archieffoto ANP © ANP

Plan zonnepark aan rand van Malden

MALDEN - Aan de rand van Malden komt een zonnepark van 15 hectare. Het veld met zonnepanelen komt te liggen in de Teerse Sluispolder, tussen de Westerkanaaldijk, het MaasWaalKanaal en de A73, en is momenteel in gebruik als agrarisch terrein. 

Het zonnepark (ongeveer 21 voetbalvelden groot) wordt in eerste instantie voor de duur van tien jaar aangelegd. De initiatiefnemer kan later nog een permanente vergunning aanvragen, maar heeft voor de tijdelijke variant gekozen omdat die vergunning veel sneller verleend kan worden. Bij vergunningverlening vóór 1 maart kan hij namelijk een aanzienlijke subsidie krijgen. Het risico dat hij op termijn geen permanente vergunning krijgt, neemt hij voor lief.

De zonnepanelen op het zonnepark worden maximaal 2,7 meter hoog. Onder de panelen blijft ruimte om schapen te laten grazen. Er komt een zitgelegenheid bij het zonnepark en een informatiepaneel over duurzame energie.

Duurzaam

Volgens het Heumense college van burgemeester en wethouders past het initiatief in het streven van de gemeente om de volledige energievraag te dekken uit de opwekking van duurzame energie. Daarnaast zijn er geen ruimtelijke bezwaren tegen het gebruik van de landbouwgrond als energiepark. De dichtstbijzijnde woningen liggen op tweehonderd meter afstand en de panelen zullen vanaf de Westerkanaaldijk en de A73 nauwelijks zichtbaar zijn.

Aangezien het perceel nu een agrarische functie heeft, verwacht het college geen nadelige gevolgen voor flora en fauna. Het zonnepark zorgt bovendien niet voor geluidsoverlast of toename van verkeer. Enige punt van zorg is de aanwezigheid van dassen in de omgeving. Die moeten op het terrein kunnen komen om te foerageren of om zich naar een ander gebied te bewegen. De erfafscheiding moet daarom toegang blijven bieden aan de das. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.