Volledig scherm
Achiefbeeld van een bordje op de muur van het schoolgebouw aan de Limoslaan in Nijmegen, dat waarschuwt voor de mosquito.

Pleidooi voor piepende zoemer tegen hangjongeren in Nijmegen

NIJMEGEN - De omstreden mosquito staat voor een mogelijke terugkeer in Nijmegen. In de politiek gaan geluiden op om het apparaatje - een zoemende hangjongerenverjager - te plaatsen op een beruchte overlastlocatie in de Nijmeegse wijk Tolhuis.

Paul Eigenhuijsen, fractievoorzitter van VoorNijmegen.Nu heeft daarover inmiddels vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens hem is de mosquito, dat een irritante, zeer indringende pieptoon verspreidt die alleen jongeren tot ongeveer 25 jaar kunnen horen, een laatste redmiddel tegen overlast die hangjongeren in Tolhuis veroorzaken. Jongeren kunnen het ultrasone geluid van de mosquito - dat overigens niet schadelijk is - in de regel slechts enkele minuten worden verdragen.  

Volledig scherm
Een mosquito verspreidt een zeurende pieptoon die alleen jongeren kunnen horen.

Eigenhuijsen zegt veel signalen van buurtbewoners te krijgen dat het rond de 44ste straat, ter hoogte van basisschool De Dukendonck, de laatste tijd helemaal uit de hand loopt. ,,Er wordt volop gedeald, tot laat in de nacht herrie gemaakt en onnodig rond gescheurd op scootertjes”, zegt het raadslid.

,,Van buurtbewoners begrijp ik dat door de politie nauwelijks wordt gehandhaafd. Niets lijkt te helpen, bewoners zijn ten einde raad. Een mosquito die van ‘s avonds laat tot ‘s ochtends vroeg aanstaat, kan een effectief middel zijn om hangjongeren te verjagen.”

‘Gebruik mosquito in strijd met grondrechten’

In 2007, toen Thom de Graaf als burgemeester de scepter zwaaide in de stad, werd de mosquito geïntroduceerd in Nijmegen. Dat was destijds vanwege ernstige en aanhoudende jongerenoverlast rondom winkelcentrum Meijhorst. 

Vanaf het eerste moment was de mosquito zeer omstreden: criticasters, onder wie toenmalig minister Guusje ter Horst, stelden dat het apparaat discriminerend is omdat het alle jongeren over één kam scheert en hun beperkt in hun bewegingsvrijheid. En dat zou in strijd zijn met een fundamenteel grondrecht. In 2010 verdween de mosquito alweer uit het winkelcentrum.

Mosquito en Nijmegen: geen gelukkig huwelijk

In 2007 werd in winkelcentrum Meijhorst - waar toen veel jongerenoverlast bestond - voor het eerst in Nijmegen een mosquito opgehangen. Bij wijze van proef, beloofde de toenmalige burgemeester Thom de Graaf. Er waren voorstanders (CDA en de PvdA), maar ook felle tegenstanders, met name aan de linkerzijde van het politieke spectrum (GroenLinks, SP).

Uiteindelijk heeft de mosquito met tussenpozen zo’n twee jaar aangestaan. In 2009 ging het apparaat weer uit, nadat een groot deel van de gemeenteraad oordeelde dat de mosquito een te zwaar middel was. Volgens De Graaf was inzet van straatcoaches effectiever om overlast tegen te gaan. Later bleek dat er in 2010 ook bij basisschool De Muze in het Limospark drie mosquito’s waren geplaatst, zonder medeweten van de politiek. Daar hingen de zoemers niet in de openbare ruimte maar op een schoolterrein.

Toch zien veel bewoners in Tolhuis het apparaat liever vandaag dan morgen verschijnen in de wijk. ,,De overlast is de afgelopen maanden in rap tempo verergerd”, zegt een buurtbewoonster die schuin tegenover De Dukendonck woont.

Volgens haar komt dat onder meer doordat hangjongeren uit andere wijken steeds vaker in Tolhuis neerstrijken. ,,Kijk naar Hatert. Daar handhaaft de gemeente nu wél. Tolhuis lijkt soms net een vrijstaat. Vooral in de nachtelijke uren is het raak. Ondanks de hitte kan ik niet met open ramen slapen. Te veel herrie.”

Uitgescholden
Jongeren aanspreken op hun gedrag durft ze niet: ,,Dat heb ik in het verleden wel eens gedaan, maar daar heb ik nog weken last van gehad. Ik werd voortdurend uitgescholden en er werden zelfs spullen tegen mijn ramen gesmeten.”

Of een terugkeer van de mosquito in Nijmegen ook op politieke steun kan rekenen, is nog maar de vraag. Nick de Graaf, raadslid van de VVD, is voorzichtig positief. 

Wel heeft hij nog enig voorbehoud: ,,Ik ben vooral benieuwd of inmiddels is bewezen of een mosquito daadwerkelijk effect heeft. Mocht dat zo zijn én mocht blijken dat andere middelen niet werken, vind ik een terugkeer van de mosquito niet ondenkbaar. We kunnen niet tolereren dat een paar jongeren voor veel overlast in de wijk zorgen.”  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.