Volledig scherm
Annelies Visser uit Ooij is kandidaat-wethouder voor Polderbreed. Eigen foto © Thed Maas

Polderbreed schuift Annelies Visser naar voren

BERG EN DAL - Polderbreed, de politieke partij uit 't Laag, heeft Annelies Visser naar voren geschoven als kandidaat-wethouder.

Polderbreed boekte tijdens de verkiezingen woensdag een zetel winst. De partij krijgt nu drie zetels in de gemeenteraad van Berg en Dal. Het CDA is de grootste partij geworden met vier zetels. Andere winnaar was GroenLinks (ook een zetel extra). Deze partij heeft nog geen kandidaat-wethouder aangewezen. Mogelijk dat dat een GroenLinkser van buiten wordt.

GJS (Gemeente-, Jeugd- en Sportbelangen, twee zetels)  kreeg beduidend meer stemmen, maar dat vertaalde zich niet in een extra zetel. Ook de VVD kreeg meer stemmen, zonder dat zich dat in zetelwinst vertaalde. De VVD blijft op één zetel staan.

Maandag beginnen de verkennende besprekingen (gemeentehuis, 20 uur) over het nieuw te vormen college onder leiding van CDA-voorzitter Twan Vissers.  Fractieleider Rob Verheijen zal op een later tijdstip de formatie van het nieuwe college ter hand nemen.  Voor het CDA is zittend wethouder Sylvia Fleuren kandidaat.

Gezien de stembusuitslag is te verwachten dat CDA, GroenLinks en Polderbreed er in eerste instantie uit proberen te komen. Er zou dan, om een meerderheid te krijgen, nog een vierde partij nodig zijn.  De gemeenteraad van Berg en Dal telt elf fracties: keus genoeg dus.

 Verheijen wil het bij vier partijen houden. Hij houdt alle opties open. Het huidige college-akkoord kon rekenen op de steun van zes fracties.  De kans bestaat dat de lokale Groesbeekse partijen VOLG en GVP - die nu nog deel uitmaken van het college - buiten de boot vallen. 

Breekpunten zijn wel windmolens en het reactiveren van het spoortje Nijmegen-Kleef (lightrail). GroenLinks ziet dat wel zitten: het CDA is tegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.