Lachgas tijdens de introductie van Nijmegen
Volledig scherm
Lachgas tijdens de introductie van Nijmegen © ANP

Politie steunt Bruls bij plan om handel in lachgas aan te pakken

NIJMEGEN - Een verbod op het op straat venten met lachgas in Nijmegen is een stapje dichterbij gekomen. Het plan van burgemeester Hubert Bruls om de straathandel te verbieden, kan op bijval rekenen van de politie.

Nu is voor het op straat of aan de deur verkopen van spullen in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Handelaren in lachgas springen daar handig op in: zo rijden verkopers op stapavonden met bakfietsen rond in het centrum van Nijmegen om hun gas aan de man te brengen. Agenten kunnen daar op dit moment nog niets tegen doen.

Van de kant van de politie wordt dan ook positief gereageerd op een eventueel verbod op het venten met lachgas. Aart Garssen, politiechef van het district Gelderland-Zuid: ,,Het wordt steeds duidelijker dat het gebruik van lachgas zeker niet zonder risico's is. Dat Nijmegen in aanloop naar landelijke wetgeving nu al over nadenkt over eigen regelgeving, juich ik alleen maar toe."

Vierdaagseweek wél een verbod

Tijdens de Vierdaagseweek geldt overigens al wel een verbod op venten in Nijmegen. Deze zomer heeft de politie dan ook tijdens de Vierdaagsefeesten ingegrepen bij de straathandel in lachgas. Garssen: ,,We hebben toen diverse gasflessen van verkopers meegenomen. De komende tijd zal duidelijk worden hoe eventuele wetgeving rond dit onderwerp zich ontwikkelt."

Ook CDA-gemeenteraadslid Marjolijn Mijling staat pal achter een ventverbod op lachgas, zo liet zij gisteren weten tijdens de politieke avond in het stadhuis. Maar zij wil een stap verder gaan: wat haar betreft verdwijnen de lachgasballonnen helemaal uit de stad. 

Quote

Het wordt steeds duidelij­ker dat het gebruik van lachgas zeker niet zonder risico's is. Dat Nijmegen in aanloop naar landelijke wetgeving nu al over nadenkt over eigen regelge­ving, juich ik alleen maar toe

Aart Garssen, Politiechef Gelderland-Zuid

‘Jongeren staan niet stil bij risico's’

Mijling: ,,Dat is misschien nu niet haalbaar, maar het gaat om het principe. Het belangrijkste argument voor mij is dat we niet weten wat het effect op lange termijn is. Jongeren staan vaak niet stil bij die mogelijke risico's. Ik vind het onze taak om daar als politiek het voortouw in te nemen."

Volgens haar is anticiperen op eventueel schadelijke gevolgen van lachgas een betere aanpak dan proberen het gebruik achteraf terug te draaien. ,,Kijk naar roken en alcohol: dat is zó maatschappelijk geaccepteerd, dat het hartstikke moeilijk is om nu nog regels aan te scherpen. In het geval van lachgas zijn we er in ieder geval op tijd bij."

De Vierdaagsefeesten van dit jaar: even een ballonnetje kopen op Kelfkensbos.
Volledig scherm
De Vierdaagsefeesten van dit jaar: even een ballonnetje kopen op Kelfkensbos. © Gerard Verschooten
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.