Volledig scherm
Het huidige politiebureau aan de Stieltjesstraat en het toekomstige onderkomen aan de Tarweweg. © Bert Beelen en Do Visser

Politie verhuist van Stieltjesstraat naar Tarweweg

NIJMEGEN - De Nijmeegse politie krijgt het Pro Persona-pand aan de Tarweweg (recht tegenover het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis) als nieuw politiebureau. Het in blauwe gevels opgetrokken politiebureau ‘op palen’ aan de Stieltjesstraat bij het centraal station gaat ‘op termijn’ dicht. 

Een officiële bevestiging van de verhuizing geeft de politie nog niet. Een woordvoerster laat wel het volgende weten: ,,Als politie hebben we recent een locatie aangekocht aan de Tarweweg in Nijmegen. De gesprekken over de invulling van de locatie zijn nog volop gaande. Daarna volgen de stappen die gezet moeten worden voor verkoop op termijn van ons huidige pand aan de Stieltjesstraat.”

Verhuizing

De woordvoerster zegt ook nog niet te kunnen melden wanneer het pand aan de Tarweweg in gebruik genomen wordt. Andere bronnen laten weten dat er eerst nog veel verbouwd moet worden om het geschikt te maken voor de politie. Het Pro Persona-pand stond al sinds 2015 te koop voor een vraagprijs van 3 miljoen euro. De politie is al langer op zoek naar nieuwe huisvesting. Ook is al bekend dat een nieuwe werklocatie werd gezocht tussen stadsdeel Dukenburg en Nijmegen-centrum.

Het bureau aan de Stieltjesstraat is te groot geworden. Door een reorganisatie zijn hier nog maar 200 politiemensen aan het werk, waar dat er voorheen 500 waren. Tegelijkertijd werd een alternatieve huisvesting gezocht voor het politiebureau aan de Muntweg. Dit zit juist overvol. Een waarschijnlijk scenario is dat hoofdbureau en bureau Muntweg samengevoegd worden aan de Tarweweg. 

Reorganisatie

Het politiebureau aan de Stieltjesstraat is eind jaren 90 gebouwd als hoofdbureau voor het regionale korps Gelderland-Zuid. De politie van Nijmegen is na een reorganisatie opgedeeld in een basisteam Noord, dat werkt vanuit de Stieltjesstraat, en een basisteam Zuid. De laatste heeft het politiebureau aan de Muntweg als uitvalsbasis. Beide bureaus zijn eigendom van de politie.  

Quote

Ik heb liever meer blauw op straat en meer recher­cheurs aan het werk.

Hubert Bruls, Burgemeester Nijmegen

Pro Persona-pand

Het Pro Persona-pand heeft de bestemming ‘maatschappelijke doeleinden’ en is ontworpen door architect Max van Huut, die in de jaren 80 ook tekende voor het in het oog springende ING-hoofdkantoor in Amsterdam. Beide gebouwen zijn qua stijl aan elkaar verwant. In 1998 werd het vijf verdiepingen tellende gebouw, gelegen aan een grote vijver, opgeleverd en door Pro Persona in gebruik genomen.

Een deel staat al langer leeg. Bestaande zorgbehandelingen worden overgeplaatst naar andere Pro Persona-locaties. Dat heeft al langer als beleid huisvesting af te stoten om geld te kunnen besparen.

Vanaf het najaar is het hoofdbureau aan de Stieltjesstraat al elk  weekend op slot. ,,Ik heb liever meer blauw op straat en meer rechercheurs aan het werk”, verdedigde burgemeester Hubert Bruls die kostenbesparing. 

Volledig scherm
Het Pro Persona-kantoor- en behandelgebouw aan de Tarweweg wordt het nieuwe hoofdbureau van de Nijmeegse politie. © Do Vijver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.