Volledig scherm
De Nijmeegse wijk Neerbosch Oost beleefde een onrustige jaarwisseling. © Paul Rapp

Politiechef is 'helemaal klaar met gevaarlijk oud en nieuw'

NIJMEGEN - De jaarwisseling vergt veel te veel van politie en hulpverleners, stelt politiechef Lute Nieuwerth van Gelderland-Zuid (Nijmegen, Tiel en omstreken). Nog erger vindt hij het dat zij, maar ook het publiek, op straat gevaar lopen. 

,,Allerlei dronken lieden, die ik nog niet eens een aansteker zou toevertrouwen, lopen te gooien met zware explosieven. Absurd. Waarom wordt het niet verboden?’’, vraagt hij zich af. 

De overgang van 2017 naar 2018 voltrok zich in het verspreidingsgebied van de Gelderlander ogenschijnlijk rustig. Grotere incidenten bleven beperkt tot enkele forse branden: een basisschool in Meteren en een grote opslagloods in Boxmeer werden verwoest. Een woningbrand eiste in Buren een dode.

Maar vele kleinere meldingen van brandjes, vechtpartijen, burenruzies en vuurwerkoverlast bezorgden de hulpdiensten handenvol werk. ,,Er bestáát geen rustige jaarwisseling’’, stelt Nieuwerth.

Biblebelt

Voor Oost-Nederland bleek ook dit jaar het district Gelderland-Zuid opnieuw het meest onrustig. Hier waren ruim 250 politiemensen op de been: ruim tien keer zoveel als normaal. Vooral de Biblebelt geldt als 'oorlogsgebied'. Ook nu was de politie opnieuw het drukst in dorpen als Beesd, Dodewaard en Waardenburg. In Tiel moest de ME de brandweer beschermen. In Waardenburg werd tegen 3 uur hard ingegrepen om met vuurwerk gooiende jongeren tot orde te roepen. Mogelijk bleef het aantal incidenten op de biblebelt beperkte doordat oudjaarsdag op zondag viel.

 De mentaliteit in een gebied als de Waarden moet echt eens gaan veranderen, stelt Nieuwerth. ,,Het gegooide vuurwerk wordt steeds zwaarder. Niet alleen zijn de overlast en schade enorm. Het is te gevaarlijk.’’

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.