Volledig scherm
Michael van den Berg van Nijmegen Rechtsaf in het stembureau aan de Citroenvlinderstraat in Nijmegen. © DG

Portret Turks politicus in stembureau bleef hangen door 'vergissing'

NIJMEGEN -  De poster van de Turkse nationalistische politicus in het Nijmeegse stembureau aan de Citroenvlinderstraat (Hatertse Hei) had weggehaald moeten worden. Door een misverstand is dit niet gebeurd, zegt een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Het bewuste stembureau is gevestigd in een Turks cultureel centrum.

De delegatie van vier personen van de groepering Nijmegen Rechtsaf kwam er woensdagmorgen bij de opening op luide toon eisen dat de poster en de Turkse vlag aan het zicht onttrokken moesten worden.

,,We zijn hier niet in Turkije’’, zei woordvoerder Michael van den Berg. ,,Een stembureau moet neutraal zijn.’’

Ook dreigden de mensen van Nijmegen Rechtsaf dat als de poster niet weggehaald zou worden, zij dit zelf zouden doen en zonodig terug zouden komen met meer mensen. Erik Maessen, voorzitter van het stembureau, belde naar het hoofdstembureau om mensen die de poster zouden weghalen. Twee gemeentewerkers deden dat om 08.30 uur. De Turkse vlag was had Maessen al aan het zicht onttrokken door een scherm voor het raam te laten zakken.

Rust

,,We hebben schriftelijk aan de burgemeester gevraagd om deze poster weg te halen bij de verkiezingen’’, zei Michael van den Berg. ,,Dat is niet gebeurd, dat vinden wij een provocatie.’’ Volgens een woordvoerder van de gemeente ligt het anders. ,,De poster had verwijderd moeten worden. Er is iets misgegaan.’’

,,Ik wist niet dat dit speelde’’, zei voorzitter Maessen van het stembureau. ,,Anders hadden we het portret wel weggehaald. We willen rust in het stembureau.’’

Klacht

Vorig jaar, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, was er ook al ophef om deze poster. Er staat een afbeelding op van Alparslan Türkeş, een nationalistische Turkse politicus die in 1997 is overleden. Een Nijmegenaar klaagde toen over het portret.

Het Turks cultureel centrum is al jarenlang stembureau. Tot vorig jaar stoorde niemand zich aan de inrichting.

Volledig scherm
Medewerkers van de gemeente verwijderen Turkse uitingen uit het stemlokaal in Nijmegen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NEC wordt winnende goal door de neus geboord

  NIJMEGEN - NEC werd vrijdagavond bestolen tegen MVV. In Maastricht hielden de Limburgers de Nijmeegse eerstedivisionist op 0-0, maar dan alleen omdat een glaszuiver doelpunt van Zian Flemming door Edwin de Graaf werd genegeerd. Flemming schoot vier minuten voor tijd tegen de onderkant van de lat, waarna de bal vanachter de doellijn terug het veld in stuiterde. ‘Geen goal’ gaf de scheidsrechter zwaaiend aan. De beelden bewezen later het ongelijk van De Graaf.
 2. 't Plein: Tuinvogeltelling
  PREMIUM
  COLUMN

  't Plein: Tuinvogel­tel­ling

  NIJMEGEN - Onlangs las ik in een studie dat door de ruilverkaveling zo'n 80 procent van de akkervogels is verdwenen. Het te open weidelandschap is de oorzaak. Gelukkig las ik tegelijk over de kansen om die vogels weer terug te krijgen. Op de Doornikse Natuurakkers bij Lent waar heggen, struiken, bloemrijke velden en fruitbomen weer een prominente plek hebben gekregen, zijn intussen weer 59 soorten broedvogels gespot. Dit zou de 'gewone boer' toch moeten stimuleren rond zijn akkers ook (weer) zulke échte natuurstroken aan te leggen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.