PvdA: moet streep door twee bezuinigingsplannen die Nijmeegse minima treffen

NIJMEGEN - Inwoners van Nijmegen met een smalle beurs moeten niet de dupe worden van de bezuinigingen die de stad het aankomende jaar moet doen. Dat zegt PvdA-voorman Ammar Selman.

Hij wil dat het college van burgemeester en wethouders de geplande bezuinigingen op bijzondere bijstand en aanvullende ziektekostenverzekeringen schrapt.

Nederland/Nijmegen: 27-02-2018 Ammar Selman, PvdADgfotoFoto: Bert Beelen
Volledig scherm
Nederland/Nijmegen: 27-02-2018 Ammar Selman, PvdADgfotoFoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Om de stadsbegroting sluitend te krijgen, moet Nijmegen het aankomende jaar bijna negen miljoen euro bezuinigen. De afgelopen maanden heeft het college een pakket aan bezuinigingsmaatregelen opgesteld. Aankomende woensdag oordeelt de gemeenteraad daarover tijdens de begrotingsvergadering.

Wat betreft oppositiepartij PvdA worden in ieder geval twee voorstellen geschrapt: ,,Het college wil de bijzondere bijstand aankomend jaar niet indexeren, dus niet aanpassen aan de inflatie. Dat scheelt mensen in de bijstand op jaarbasis enkele tientjes. Veel geld, voor die groep.”

‘Met een tientje de dag door’
Ook wil Selman dat de voordelige aanvullende ziektekostenverzekering voor mensen met een laag inkomen (de CAZ-regeling) intact blijft. ,,Nu kunnen Nijmegenaren met een inkomen tot 130 procent van het sociale minimum meedoen aan de CAZ-regeling. Dat scheelt ze zo’n 72 euro op jaarbasis. Vergis je niet: dat is zes euro per maand. Er zijn mensen die van een tientje per dag leven, dus dat is een essentieel bedrag.”

Selman heeft goede hoop dat het college die twee maatregelen uit het pakket aan bezuinigingen wil halen. Zo wil ook coalitiepartij SP de CAZ-regeling behouden. Selman: ,,Dit zijn punten waar ik me al maanden hard voor maak. Ik hoop dat de andere partijen er ook zo over denken. Dit soort bezuinigingen past niet bij Nijmegen als sociale stad.”  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.