Volledig scherm
Lars (12) spreekt provincie toe en clasht met PVV'er Faber © Videostill

PVV wil debat over inspreken 12-jarige Lars én rol van vader bij provincie Gelderland

ARNHEM - Het optreden van de 12-jarige Lars Westra bij de Provincie Gelderland op 15 januari blijft de gemoederen bezighouden op het provinciehuis in Arnhem. De PVV wil dat Provinciale Statenleden woensdag debatteren over de betrokkenheid van zijn vader, die ingehuurd is door de provincie. 

Vader Westra heeft een adviesbureau op het gebied van duurzaamheid en werkt in die hoedanigheid voor de Provincie Gelderland. En juist duurzaamheid en klimaat vormden belangrijke thema's in de speech van de jonge Lars uit Nijmegen. 

'Politieke proces beïnvloed’

Volgens PVV-statenlid Ton Diepenveen schoof zijn vader zijn zoon naar voren en heeft hij daarmee het politieke proces beïnvloed en zijn eigen missie binnen de provincie versterkt. In het debat wil de PVV te weten komen of het provinciebestuur op de hoogte was van het feit dat de jonge inspreker een zoon is van iemand die voor de provincie werkt en of dit past binnen de gedragscode voor integriteit. 

'Je wordt misbruikt’

Na de rede van Lars sprak PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber hem al toe. Zij stelde toen het een schande te vinden dat ‘zijn ouders hem misbruiken om een politieke boodschap te uiten’. ,,Je ouders hadden je hiervoor moeten behoeden. Je wordt misbruikt”, was haar boodschap. De 12-jarige Nijmegenaar liet zich niet van zijn stuk brengen: ,,Ik laat me niet gebruiken, en ik word niet gedwongen door mijn ouders. Ik bepaal alles helemaal zelf. Dit is mijn mening!”

Debat op sociale media 

De discussie zorgde vooral op sociale media voor een fel debat tussen medestanders en tegenstanders. De website van Lars is na die ophef offline gegaan. Ook zijn vader heeft onder meer zijn twitterprofiel verwijderd. 

  1. Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’
    PREMIUM
    VIDEO

    Het ‘kutleven’ van zwerver Frans (42) in Nijmegen: ‘Ik ben bespuugd, beschoten en overgoten met cola’

    NIJMEGEN - 3 euro. Dat is de opbrengst van urenlang bedelen op een slechte dag. Als het regent en iedereen zich diep weggedoken in capuchons naar een volgende bestemming haast. De blik op de straatstenen. Niemand die de uitgestoken hand van Frans ziet die een euro wil. Of een sigaret. Of een boterham. Op nog slechtere dagen bedelt hij maar 3 euro bij elkaar én wordt hij uitgescholden, overgoten met cola of bespuugd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.