Rechtse demonstratie in Dukenburg: woedende tegenstanders en verbaasde toeschouwers

videoNIJMEGEN - Op de woonboulevard in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg hielden ongeveer twintig extreem rechtse demonstranten zaterdagmiddag een demonstratie. Een tiental tegenstanders had zich aan de overkant verzameld. De politie hield de groepen strikt gescheiden.

Volledig scherm
Een van de demonstranten in Nijmegen heeft een doodshoofd van Hitler op zijn hoofd getatoeëerd. © Paul Rapp

Tijdens een toespraak van een van de leiders van extreem rechts werd bewondering getoond voor Rudolf Hess, tot zijn gevangenschap in 1941 de rechterhand van Hitler. De demonstranten maken er geen geheim van dat ze (een deel van) de opvattingen van de nazi's en hun leider onderschrijven. 

Het betoog en de verbale confrontatie met de tegendemonstranten zorgt voor verbazing bij ongeveer honderd toevallige bezoekers van de woonboulevard.

Op verschillende plekken in de omgeving hangen anti-neonazi affiches. 

Politie filmt

De politie hield de kemphanen van elkaar gescheiden en filmde alle aanwezigen. Ook waren er enkele voorzorgsmaatregelen genomen. Zo zijn er hekken afgesloten van kleine toegangswegen rond de woonboulevard.

De demonstratie is opgezet door de ultrarechtse Actiegroep Vrijheid voor Nationalisten. Ondernemers van de woonboulevard lieten eerder al weten niet blij te zijn dat dit bij hun voor de deur gebeurde. 

Volledig scherm
Anti-neonazi affiches bij de woonboulevard. © DG
Volledig scherm
Anti-neonazi affiches bij de woonboulevard. © DG
Volledig scherm
Extreem rechts demonstreert op de woonboulevard in Nijmegen. © dg

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.