Volledig scherm
Winkelwoning De Gruyter is ook te bezoeken tijdens de Open Monumentendagen. © Paul Rapp

Recordaantal monumenten open tijdens Open Monumentendagen

NIJMEGEN - Een record voor de Open Monumentendagen in Nijmegen: tijdens het evenement van komend weekend kunnen bezoekers verspreid over twee dagen 58 monumenten in de stad afgaan. Dat zijn er meer dan ooit. 

Het enthousiasme om een locatie open te stellen is groot dit jaar, merkt ook Sarina Wagener van de organisatie in Nijmegen. ,,Nog groter dan in de afgelopen 31 jaar. Meestal zitten we zo rond de 53 plekken.’’

Boerderijen

Op de Open Monumentendagen kunnen deelnemers Nijmeegse monumenten bezoeken en een kijkje nemen bij onder meer lezingen, exposities en workshops. Het landelijke thema van dit jaar is 'Boeren, burgers en buitenlui'. ,,Gelukkig zijn er genoeg plekken in Nijmegen die goed bij dit thema passen, vooral aan de rand en net buiten de stad. Denk maar aan woonboerderijen, landgoederen en molens’’, zegt Wagener. 

Cellenbroederenhuis

Mensen kunnen onder meer een bezoek brengen aan typisch Nijmeegse monumenten als de Stevenskerk, het stadhuis, de Kronenburgertoren en de St. Nicolaaskapel. Ook locaties die normaal minder gauw te bezoeken zijn gaan open zoals het Cellenbroederenhuis in de Benedenstad, de voormalige kweekschool en schippersinternaat De Sterreschans aan de Ubbergseveldweg en winkelwoning De Gruyter op de hoek van de Berg en Dalseweg. Het Natuurmuseum aan de Gerard Noodtstraat doet vanwege de aanstaande verhuizing naar De Bastei aan de Waalkade voor het laatst mee. 

Bezoekers

Naar verwachting komen er 12.000 tot 14.000 bezoekers naar Nijmegen. Wagener: ,,Meestal komt 40 procent van verder weg. Die mensen van ver waarderen vooral de bekende locaties als de Stevenskerk en het stadhuis.’’

De Monumentendagen starten om 11.00 uur. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Patiënte klaagt na ‘levensgevaarlijke’ spoedoperatie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    Patiënte klaagt na ‘levensge­vaar­lij­ke’ spoedopera­tie over artsen Radboudumc en krijgt deels gelijk

    ZWOLLE/NIJMEGEN – De klacht van een patiënte uit Zwolle tegen tien hartspecialisten in het Radboudumc in Nijmegen hebben in drie onderdelen doel getroffen. Een chirurg in opleiding kreeg een waarschuwing van de medische tuchtrechter voor twee klachtonderdelen, omdat ze tekort was geschoten in de communicatie. Een cardioloog is de fout in gegaan bij een nachtelijk telefoontje, maar kreeg daarvoor geen maatregel opgelegd.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.