Volledig scherm
Bij noodweer ontstaat er wateroverlast op de Kwakkenberglaan. © Marco Okhuizen

Regenwater van 'goede buur' Berg en Dal niet meer naar Nijmegen-Oost

BERG EN DAL - Hou je regenwater bij je, zegt Nijmegen tegen Berg en Dal. Die trekt nu de portemonnee om de rioolcapaciteit te vergroten. Dankzij een forse investering van de gemeente Berg en Dal krijgen inwoners van Nijmegen-Oost minder wateroverlast bij zware regenval. 

Het bergingsriool onder de Kwakkenberglaan wordt vernieuwd en uitgebreid, zodat 570.000 liter extra regenwater kan worden opgevangen. Zo wil de gemeente voorkomen dat het water over de weg naar de lager gelegen buurgemeente stroomt. De uitbreiding van het bergingsriool kost 765.000 euro.

Berg en Dal ontdekte vorig jaar dat een deel van het rioolstelsel onvoldoende capaciteit heeft, waardoor op sommige plaatsen bij zware regenval niet al het water via het riool kan worden afgevoerd. Met name op de Kwakkenberglaan loopt de rioolput over waardoor het water op de weg terecht komt. In de kern Berg en Dal leidt dat niet tot overlast, omdat het direct via de Oude Kleefsebaan en de Berg en Dalseweg over de gemeentegrens met Nijmegen stroomt.

IJstijd

Op ambtelijk niveau is er vanuit Nijmegen op aangedrongen dat 'Berg en Dal zijn water bij zich moet houden'. Begrijpelijk, vindt Berg en Dal, 'al kunnen wij er uiteraard niets aan doen dat het landschap zich in de ijstijd zo gevormd heeft en dat de gemeentegrens ligt waar hij ligt.' Toch wil de gemeente 'een goede buur' zijn. ,,Wij vinden ook dat het in de huidige situatie te vaak gebeurt dat water uit ons rioolstelsel bovengronds afstroomt richting Nijmegen", schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Die moet begin november beslissen over de uitgave van 765.000 euro.

23 keer per jaar te veel water

Uit berekeningen blijkt dat de maximale rioolcapaciteit bij de Kwakkenberglaan momenteel 23 keer per jaar overschreden wordt. Meestal stroomt de put voor de ingang van de Vijverhof dan net niet over, maar een paar keer per jaar bij zeer extreme buien gebeurt dat wel. Dankzij de uitbreiding wordt de capaciteit theoretisch nog maar vijf keer per jaar overschreden.

Kwakkenberglaan

Overigens heeft niet alleen Nijmegen-Oost bij extreem weer dusdanige wateroverlast dat regenwater woningen instroomt. Ook in de Nassaulaan in Berg en Dal gebeurde dat op 30 mei 2016. Die bewoners hebben slechts beperkt profijt van het grotere bergingsriool aan de Kwakkenberglaan. Een extra doorsteek van de Nassaulaan naar de Prinses Christinastraat biedt wel soelaas, stelt het college. Die wordt daarom in de meerjarenplanning opgenomen.

Naast de vernieuwing en uitbreiding van het bergingsriool moet ook het complete riool van de Kwakkenberglaan en Julianalaan vervangen worden. Dat gaat gelijktijdig met de andere werkzaamheden gebeuren. Aansluitend wordt het wegdek vernieuwd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.