Volledig scherm
Dringen op en rond de Waalbrug tijdens de spits. © Paul Rapp

Renovatie Waalbrug wordt krachtproef van 18 maanden voor het verkeer

NIJMEGEN - Komend voorjaar start Rijkswaterstaat met een rigoureuze opknapbeurt van de Nijmeegse Waalbrug. Onderhoud aan deze cruciale verbinding betekent onvermijdelijk grote verkeershinder. Bij heel slecht weer, zoals afgelopen donderdag, is zelfs een verkeersinfarct niet uit te sluiten.
 

Jarenlang was Nijmegen de slechts bereikbare stad van Nederland. Na de opening van De Oversteek in 2013 zakte de Waalstad naar plaats nummer zes, maar die positie houdt Nijmegen de komende jaren zeker niet vast. 

Acties

Het betonnen rijdek wordt in zijn geheel vervangen. Tijdens de renovatie blijft er in beide rijrichtingen slechts één rijstrook beschikbaar voor het auto- en motorverkeer, met uitzondering van landbouwverkeer en vrachtauto’s. Ook (brom-)fietsers, voetgangers, hulpdiensten en openbaar vervoer kunnen gebruik blijven maken van de brug. Veel autoverkeer zal omgeleid worden naar De Oversteek. De gemeente wil verder met speciale acties automobilisten verleiden over te stappen op de fiets of de trein of de spits te mijden.

Planning

Rijkswaterstaat heeft de renovatie voorlopig gegund aan KWS Infra B.V.  Deze aannemer scoorde overall het beste op de verschillende selectiecriteria, zoals het beperken van hinder. Pas komend najaar, als blijkt dat de inschrijving voldoet aan alle gestelde eisen, wordt het project officieel gegund. Dan pas wordt ook de definitieve planning en de mate, omvang en duur van de verkeershinder bekend. Al zegt Nijmegen al wel de garantie van Rijkswaterstaat te hebben dat de totale verkeershinder niet langer duurt dan 18 maanden en dat de Vierdaagsen van zowel 2018 als 2019 ruim baan zullen krijgen.  

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.