Volledig scherm
Het gebedenboek. © Museum Het Valkhof

Restauratie beroemd Gelders gebedenboek gestart

NIJMEGEN -Het gebedenboek van Maria van Gelre wordt gerestaureerd in de Staatsbibliotheek in Berlijn. De werkzaamheden zijn deze maand begonnen. Het boek is een grote kunstschat uit de late middeleeuwen, gemaakt in Gelderland rond 1415.

Zo'n 40 pagina's zijn dit najaar in Museum Het Valkhof in Nijmegen tijdens de tentoonstelling 'Ik, Maria van Gelre'. Een eenmalige kans om deze middeleeuwse geschriften met prachtige miniaturen te zien. Het perkament is te kwetsbaar om langdurig tentoon te stellen.

De illustraties zijn van een kwaliteit die vergelijkbaar is met werk van de Gebroeders van Limburg.

De tentoonstelling over Maria van Gelre moet een grote publiekstrekker worden.

Crowdfunding

De Radboud Universiteit is nauw betrokken bij de expositie en restauratie. Johan Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde, gaf een belangrijke aanzet. Hij zag de unieke waarde van het boek en startte een crowdfundingsactie voor nader onderzoek. Inmiddels hebben overheden en particuliere fondsen aangehaakt bij dit project. 


Een belangrijk hulpmiddel bij de restauratie is een microscoop met cameratechnologie. Die is speciaal voor deze klus aangeschaft met geld van de crowdfunding. Dit apparaat kan tot 48 keer vergroten. Met hulp van de beelden kunnen restaurators bepalen wat nodig is. De grootste problemen zijn losse verfdeeltjes en scheuren in het perkament. Terugbrengen in oorspronkelijke staat is niet mogelijk. De restaurators zorgen er vooral voor dat de bladen niet verder vervallen. 

Volledig scherm
Een microscoop is bij de restauratie onontbeerlijk. © DG


De totale restauratie duurt zo'n vijf jaar.

Denkwereld

,,De waarde van dit gebedenboek zit vooral in de inhoud’’, zegt hoogleraar Oosterman. ,,Het is bijzonder uitgebreid en de opdrachtgeefster Maria van Gelre heeft er een stempel op gedrukt. Zo krijgen we inzicht in de denkwereld van een vrouw uit de middeleeuwen.’’

Het boek heeft ook een speciale positie in de kunsthistorie. Maria van Gelre kwam uit Frankrijk en kende het werk van de Gebroeders van Limburg. Waarschijnlijk was zij een verbindende factor tussen Franse en Nederlandse cultuur.

De tentoonstelling in Museum Het Valkhof gaat niet alleen over het boek maar ook over de persoon Maria van Gelre en het hertogdom dat in die periode meespeelde op Europees niveau. 

Volledig scherm
Maria van Gelre. © Museum Het Valkhof
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.