Volledig scherm
Windmolens langs de rivier De Lek.

'Rode lijst voor windmolens'

NEDERASSELT - De actiegroep Windkracht Heumen wil dat er een 'rode lijst' komt van locaties waar geen windmolens geplaatst mogen worden. Op die manier wil de club voorkomen dat windmolens in gebieden komen met bijzondere natuur- en cultuurhistorische waarden.

Op die lijst moeten volgens Windkracht vier locaties komen: de Hatertse en Overasseltse vennen; de omgeving van de dorpen Overasselt en Nederasselt en het buurtschap Worsum; de uiterwaarden van de Maas met zijn maasheggen; en de stuwwallenflank ten noorden van Malden. 

Windkracht Heumen, bestaande uit een aantal ongeruste inwoners van Nederasselt en Overasselt, peilde eerder de mening onder de 1.350 dorpsbewoners en concludeerde dat 84 procent tegen plaatsing van molens in de uiterwaarden van de Maas is.

Naast de 'rode lijst' wil de actiegroep dat windmolens op minimaal 1 kilometer van woningen komen. Daarnaast wil het comité maximaal drie windturbines in de gemeente Heumen, die bovendien eigendom worden van een energiecoöperatie waarin inwoners kunnen participeren. 

Een meerderheid van de politieke partijen in de gemeente Heumen is voorstander van windmolens langs de A73. De locatie in de uiterwaarden van de Maas, waar Eneco vijf molens wil plaatsen, is vanwege gebrek aan draagvlak volgens de meeste partijen geen goed idee. Dat plan was aanleiding voor de oprichting van Windkracht Heumen.

Ook GroenLinks Heumen, de grootste voorstander van windturbines, benadrukt het belang van draagvlak en hoopt dat te kunnen creëren. ,,Ik begrijp dat mensen tegen zijn, maar volgens ons heeft dat ook veel te maken met de procedures die gevolgd zijn en hoe het plan geïntroduceerd is'', zegt lijsttrekker Rob Schuurman. ,,Maar om de uitstoot van CO2 te verminderen, moeten ze er gewoon komen. Daarover is veel meer voorlichting en bewustwording nodig.''

Om die reden houdt GroenLinks vandaag een excursie naar coöperatie Windpark Nijmegen-Betuwe. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.