Volledig scherm
Terras aan de Waalkade. © Paul Rapp

Rondje op Nijmeegs terras flink duurder

NIJMEGEN Een rondje op een terras in Nijmegen is het afgelopen jaar flink duurder geworden. De gemiddelde prijs voor twee  koffie, fris, bier en rosé ligt op 22,25 euro. Dat is net iets boven het landelijk gemiddelde van 22,10 euro. 

Daarmee is Nijmegen de snelste stijger, het afgelopen jaar schoten de prijzen van drankjes op het terras met ruim 8 procent omhoog terwijl de landelijke terrasprijs gemiddeld met 2,2 procent omhoog ging. Jarenlang was Nijmegen juist de goedkoopste terrasstad, van 2011 tot en met 2014. 

Een en ander blijkt uit het het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners. De onderzoekers kochten in 21 grote steden van Nederland twee koffie, twee fris, twee bier en twee rosé. 

Hoe komt het dat Nijmegen zoveel duurder is geworden? ,,Dat zal voor een deel een inhaalslag zijn. Je kunt niet altijd de goedkoopste zijn terwijl Nijmegen niet de goedkoopste stad is voor ondernemers. Horeca-ondernemers betalen de hoogste precario voor een terras'', reageert Stephan Groen, voorzitter van de Nijmeegse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Maar er speelt nog iets anders mee, zegt hij. ,,Er worden in Nijmegen betere wijnen geschonken. En het kopje koffie is geen automatenkoffie, er staan Barista's in de horecazaken. De kwaliteit wordt beter en dat kost iets meer. De gast betaalt het met plezier.''

Zwolle is dit jaar de goedkoopste terrasstad van Nederland,  blijkt uit hetzelfde onderzoek. Hier ben je 21 euro kwijt voor een rondje.  Dat is 3,25 euro minder dan in Amsterdam. In de hoofdstad ben je het duurste uit op een terras (24,25 euro), de hoofdstad voert al drie jaar op rij de lijst aan. Maar ook in Den Bosch moet de terraszitter meer geld op tafel leggen. De Brabantse provinciestad staat op een derde plek,  na Amsterdam en Den Haag. 

Nijmegen staat nét in de top tien. De stad steeg afgelopen jaar van plaats 18 naar de negende plek op de ranglijst van terrasprijzen 2017. Arnhem volgt op de voet met een elfde plaats: hier kost een rondje 21,98 euro.

Andere stijgers zijn Almere en Den Haag. Sterkste dalers op de ranglijst zijn Eindhoven,  Tilburg en Leiden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.