Volledig scherm
Ronnie Reijnen (op het zadel) en Ben Kregting met De Koffiekar, nieuw in het Nijmeegse straatbeeld. © Paul Rapp

Ronnie en Ben verkopen koffie met 'karma' in Nijmegen

NIJMEGEN - Nieuw in het Nijmeegse straatbeeld: De Koffiekar. Een club zelfbenoemde 'vagebonden' verkoopt vanuit de kar koffie, thee en fris. Met karma erbij, voor wie dat kan gebruiken.

Een idee van Ben Kregting, zelf ooit dakloos. Hij deelt de ervaringen die hij opdeed in zijn – gelukkig niet al te lange – leven op straat nu met anderen, onder meer door het geven van stadswandelingen in Nijmegen langs plekken die voor daklozen van belang zijn. Met elf andere mannen heeft hij de club Vagebond gevormd. Ronnie Reijnen is een van de elf.

Stigma

De vagebonden willen niet alleen een ontmoetingsclub zijn, maar ook iets ondernemen tegen het stigma dat rust op daklozen en verslaafden. ,,Want er hangt een naar beeld omheen, maar het is niet iets om je voor te schamen’’, is de overtuiging van Kregting en Reijen.

Samen hebben ze het idee van de koffiekar handen en voeten gegeven. Vanuit de kar verkopen de vagebonden op straat koffie, thee en fris. ,,En als je karma erbij wilt kopen, betaal je een paar euro meer. Koop je één kop koffie en drie kaartjes. Die hangen we dan neer en een dakloze die geen geld heeft, of iemand die een keer zijn portemonnee is vergeten, kan dan zo'n kaartje pakken en een kop koffie nemen die al betaald is.’’

Daklozendag

De toestemming van de gemeente is binnen en vanmiddag is de try-out van De Koffiekar, bij de dronkemansrace in het Kronenburgerpark ter ere van de Nijmeegse Daklozendag. De officiële primeur volgt later deze maand, op de Dag van de Armoede.

Daklozendag met dronkemansrace

De Nijmeegse Daklozendag wordt vrijdagmiddag afgesloten met een dronkemansrace. Bezoekers kunnen in het Kronenburgerpark met een speciale bril op ervaren hoe het is om in kennelijke staat een rechte lijn te lopen of te rennen. ,,Ook voor mensen die nog nooit alcohol hebben gedronken'', zegt een woordvoerder van het Nijmeegs Daklozen Overleg, dat de Daklozendag met steun van de gemeente organiseert.

Daklozen zijn vanaf 12.30 uur welkom in het Kolpinghuis aan de Smetiusstraat. Ze kunnen gratis naar de dokter, kapper, pedicure, zich door de Kledingbank in het nieuw laten steken en laten portretteren door een fotograaf of sneltekenaar. Verder zijn er stadswandelingen, workshops, optredens en worden aanwezigen bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Tot slot is er een buffet.

  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.