Volledig scherm
Leraren en leerlingen geven elkaar een handdruk. © Gerard Verschooten

Scholieren geven high five aan de leraren, tegen het pesten

NIJMEGEN - 'Bam, high five'! Vol zelfvertrouwen loopt een leerling zigzaggend van het ene naar het andere personeelslid het gebouw van het Helicon VMBO in Nijmegen binnen. Niemand slaat hij over, iedereen krijgt een high five. 

Aan beide kanten van de ingang staan deze maandag leraren en personeelsleden in de rij om de leerlingen een handdruk te geven. Waar de een gedecideerd de handen schudt, geeft de ander de leraren slechts een ongemakkelijk handje of loopt door. De actie is op de school de aftrap van de Week tegen pesten. 

Geinig

Een beetje vreemd is het wel, vinden sommigen. ,,Ik vind het maar raar’’, zegt brugklasser Lieke (12). ,,Het was helemaal niet gepland, dus ik had geen idee waarom ze er stonden.’’ Een derdejaars iets verderop noemt de actie 'wel geinig'. ,,Het staat voor respect voor elkaar. Ik vind het best brutaal dat sommigen doorlopen of alleen langs hun eigen leraren gaan.’’

Volledig scherm
Sanja Milojevic © Gerard Verschooten

Bij alleen een handdruk blijft het niet. Tijdens het eerste lesuur blikken de klassen terug op de opmerkelijke begroeting en ondertekenen ze het 'eerste artikel van de grondwet'. ,,Dit betekent dat iedereen gelijk is en zich welkom kan voelen, ook op scholen. Waar je ook vandaan komt’’, zegt vierdejaars Sanja Milojevic (15) in de les. 

Online pesten

Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt ongeveer 1 op de 8 meisjes online gepest, bijna twee keer zoveel als jongens. Ook op het Helicon VMBO gebeurt het, weet docente Brecht Hoeks die de Week tegen pesten coördineert. ,,Pesten is nergens helemaal uit te bannen, maar we doen er veel aan. Tijdens deze week zijn er allerlei programma's om pesten bij de bron aan te pakken. We laten leerlingen filmpjes maken en hebben lessen en oefeningen over het omgaan met sociale media. Het gaat veel over online pesten, het thema van de landelijke week.’’

Om pesten tegen te gaan, werkt de school sinds een paar jaar met de zogeheten PBS-methode. Als iemand wordt gepest kan die dat melden bij de leerjaarcoördinator, en kan een interventie met de pesters, gepeste, ouders en andere betrokkenen volgen. Ook is er het project Respect2ALL, waarbij leerlingen op excursie gaan naar Auschwitz en een opleiding krijgen tot trainer om ongewenst gedrag als pesten en discriminatie tegen te gaan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.