Volledig scherm
De plek van de vroegere Toermalijn-school is nu grasveld. Hier moet de nieuwbouw van de Vuurvogel komen. © DG

Schoollocatie Malden blijft omstreden

MALDEN - De directeur van basisschool de Vuurvogel in Malden is blij dat er eindelijk een keuze is gemaakt voor een nieuw schoolgebouw. Maar de buurt staat niet te juichen.

Volgens directeur Jean Paul Later van De Vuurvogel is het al lange tijd noodzakelijk dat de basisschool van twee verouderde locaties (aan de Veldsingel en De Schoren) naar een modern, duurzaam schoolgebouw gaat. ,,Daarom zijn we blij dat er eindelijk beweging is en dat er binnenkort een besluit gaat vallen", zegt hij, in reactie op de locatiekeuze voor de nieuwe Vuurvogel: aan de Gladiolenstraat in de Kroonwijk, op de plek van de vroegere basisschool Toermalijn.

Discussie

Over nieuwbouw van de Maldense basisscholen wordt al jaren gediscussieerd. De locatie aan de Gladiolenstraat was al eerder in beeld als mogelijke plek voor een brede school van de Regenboog en de Vuurvogel. Na het afhaken van de Regenboog is opnieuw naar mogelijke nieuwbouwlocaties gekeken. 

Dat nu toch gekozen wordt voor de Gladiolenstraat, valt heel slecht bij de Kroonwijk Belangen Vereniging. ,,Dat moet dan een heel klein schooltje worden", zegt voorzitter Henri Strootman. ,,Want in 2009, bij de sloop van de Toermalijn, heeft de gemeenteraad een amendement aangenomen waarin staat dat binnen de contouren van dat gebouw maximaal 75 procent teruggebouwd mag worden, één bouwlaag hoog. Dat redden ze nooit met een school van 300 leerlingen. Maar daar zal de gemeente zich vast niets van aantrekken. Zo gaat dat al jaren in Heumen."

Hart van de wijk

Volledig scherm
De plek van de vroegere Toermalijn-school is nu grasveld. Hier moet de nieuwbouw van de Vuurvogel komen. © DG

Ook in de Molenwijk klinken negatieve geluiden; de wijk wil de locatie van de Vuurvogel aan De Schoren niet kwijt. ,,Het is de enige basisschool in Malden-Noord", zegt Jerry Verhoeff, voorzitter van de Vereniging Belangenbehartiging Molenwijk. ,,Het vertrek van de school is zeer betreurenswaardig. Het is het hart van de wijk. Haal je dat eruit, dan wordt het hier een slaapwijk. We zijn druk met participatie bezig, in het schoolgebouw gebeuren veel activiteiten voor de wijk, van theater tot yoga. Het is verschrikkelijk jammer als dat kapot wordt gemaakt."

In januari bespreekt de gemeenteraad de scholenhuisvesting in Malden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.