Volledig scherm
Het lege schoolplein van De Sieppe. © Bert Beelen

Schoolplein dicht door processierups

GROESBEEK -  Het schoolplein van de Groesbeekse basisschool De Sieppe aan de Paulus Potterweg is momenteel afgesloten als gevolg van overlast die veroorzaakt wordt door de eikenprocessierups.

De eikenprocessierups zit in diverse eiken op een veldje naast het schoolplei van basisschool de Sieppe. Omdat de wind de haartjes van de rupsen het schoolplein op blaast, is het schoolplein voorlopig taboe voor de kinderen.

Vorige week kreeg een leerling last van geïrriteerde ogen. Toen dat maar niet overging, is de moeder met het kind naar de huisarts gegaan. Die constateerde dat de irritaties het gevolg waren van de haartjes van de processierups. De huisarts schreef druppels voor; met het kind gaat het weer goed.

Voor de school was het incident reden om niet meer op het schoolplein en het trapveldje te komen. Het veldje is eigendom van de gemeente, maar de school mag het gebruiken. De directie van de school heeft de ouders van de circa 200 leerlingen met een brief op de hoogte gebracht, ook al omdat het trapveldje buiten schooltijden door de leerlingen - de meesten wonen in de wijk - gebruikt wordt.

Zes keer

De school heeft de afgelopen week zes keer contact gehad met de gemeente Berg en Dal, maar tot nog toe is er niks gebeurd. Ondertussen gebruikt de school het veldje aan de voorkant van de school maar als speelplaats en voor de buitengym. Het is de eerste keer dat de school last heeft van de eikenprocessierups.

De directie van de school  spreekt van 'een goed contact met de gemeente' en begrijpt dat gezien de explosie van de eikenprocessierups er mogelijk sprake is van overmacht, maar vindt ook dat  de school prioriteit moet krijgen. Leerkrachten drukken zich wat krachtiger uit: 'Slaat nergens op dat de gemeente niks doet', aldus een van hen.

Hoop

Volledig scherm
Hoog in de eiken naast het schoolplein zitten de nesten processierupsen. Foto Bert Beelen © Bert Beelen

Overigens gloorde er eind vorige week even hoop toen een wagentje van de DAR bij de school arriveerde. ,,Jullie komen zeker om ons van de rups af te helpen?’’, kregen de mannen te horen. Maar nee, ze kwamen om de heg te knippen.  Ze  constateerden wel dat er iets aan de nesten rupsen gedaan moet worden.

De gemeente laat weten dat De Sieppe voor donderdag of vrijdag op de lijst staat. ,,Het is een groot probleem: de bedrijven die hiervoor ingeschakeld worden, kunnen het werk momenteel niet aan, al zal de burger daar geen boodschap aan hebben. De gemeente beraadt zich wel op de vraag hoe we dit volgende jaren moeten gaan aanpakken. Want dit probleem groeit, ook al door de klimaatverandering. Maar er zit ook een kostenplaatje aan. Dat moeten we ook in beeld gaan brengen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.