Volledig scherm
Schotse Hooglanders op het Rivierpark, het eiland van Lent tegenover de Waalkade in Nijmegen. Foto: Bert Beelen © Bert Beelen

'Schotse hooglanders niet voeren, anders moeten ze naar de slager'

NIJMEGEN - 'Voer ze niet'. Want het kan het doodvonnis betekenen voor de Schotse hooglander. 'Dan moeten ze naar de slager'. Die dringende oproep doet de gemeente Nijmegen aan wandelaars, fietsers en zwemmers van het Rivierpark, het eiland tegenover de Waalkade in Nijmegen. 

In het gebied grazen sinds de Vierdaagse dertien Schotse hooglanders, ze hebben vrij spel op de oevers van het eiland en de landtong die doorloopt langs de Waal en de Spiegelwaal tot aan De Oversteek. Wandelaars en fietsers vinden het kennelijk leuk om de koeien te lokken en te voeren, constateerde de gemeente. 

Dat kunnen ze beter niet doen. Dieren die mensen met voedsel gaan associëren, vormen een risico, (ze kunnen zich opdringerig gaan gedragen) en dan rest voor de beesten het droeve lot: naar de slager, aldus de gemeente Nijmegen. 'Bijvoeren uit de hand, hoe goed bedoeld ook, kan dus uiteindelijk het doodvonnis voor een dier betekenen'. Vandaar de dringende oproep: 'Hoe leuk het ook is om het vertrouwen van dieren te winnen zodat ze uit je hand eten: doe dit niet'.

'Publieksvriendelijk'

De grazers staan te boek als 'publieksvriendelijk', maar je moet ze niet gaan knuffelen. Bekijk ze van een afstand, circa 25 meter, luidt het advies aan de recreërende stadsmens. En als de koeien te dicht in de buurt komen? 'Sta even op, maak je groot en klap in je handen. Dan vervolgen ze hun weg weer'.

De komende weken komen er nog zo'n 10 à 15 Schotse hooglanders bij. Die kudde van zo'n 25 à 30 beesten moet ervoor zorgen dat het eiland van Lent gevarieerd en open blijft. De Schotse hooglanders werken als natuurlijke maaimachines die de struiken en gras op oevers laag houden

De Schotse hooglanders zijn van stichting Taurus in Keent bij Ravenstein.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.