Volledig scherm
Jasper Serraris van dichterscollectief Proces-Verbaal. © Flip Franssen

Serieuze poëten èn jonge performers tijdens de Nijmeegse Poëzieweek

NIJMEGEN - Voor het eerst heeft Nijmegen heeft een eigen poëzieweek tijdens de Nationale Poëzieweek van 25 tot en met 31 januari. ,,Literatuur lééft in deze stad.''

Alweer een nieuw literair evenement. De Nijmeegse Poëzieweek, een plaatselijke versie van de landelijke week. Programmamaker Marjolein Hordijk van de bibliotheek: ,,We willen laten zien wat er in deze stad is. Poëzie is niet alleen voor bloedserieuze dichters. Hier is ook een nieuwe generatie met moderne uitingsvormen. Denk aan rap, spoken word en poetry slams.''

Nieuwe lichting

Proces-Verbaal is een vertegenwoordiger van de nieuwe lichting dichters. Een duo dat bestaat uit Nijmegenaar Jasper Serraris en Tilburger Maurits Verhoef. Ze maken dichtbundels, geven workshops en staan op evenementen als Oerol, Ruigoord en De Kaaij om hun tekstkunst met het publiek te delen.

Bijvoorbeeld met de Poëziecentrale. Daarvoor gebruiken ze klassieke telefoontoestellen. Festivalbezoekers  kunnen de telefoons opnemen of bellen, ze krijgen een dichter aan de lijn en aan de hand van een keuzemenu kunnen ze een vers kiezen. Kritisch, liefdevol of grappig? Lang of kort? Zwaarmoedig of luchtig? 

'Shotje' poëzie

Inmiddels hebben ze ook de Poëziecomputer, de geautomatiseerde versie van de Poëziecentrale. Op basis van het keuzemenu krijgt de beller een 'shotje' poëzie.

Jasper Serraris: ,,We begonnen als band. Toen we in verschillende steden gingen wonen, wisselden we per mail teksten uit. Eerst in het Engels, vervolgens in het Nederlands. En dat hebben we verder uitgebouwd.'' 

Het gaat beide dichters in eerste instantie om de teksten. Serraris: ,,Ik schrijf geëngageerde poëzie over idealen en ideeën, Maurits is meer van de lichte onderwerpen. Maar het gaat ook om hoe het publiek de tekst beleeft. Van huis uit ben ik elektrotechnicus en vind ik het leuk om grappige installaties te bedenken.''

Programma

Tijdens de Nijmeegse Poëzieweek is Proces-Verbaal op zaterdag in de Expoplu met voordrachten, performances en beeldende kunst. Niet alleen het duo staat op het podium. Ook gastdichters die hebben meegedaan aan hun laatste bundel. 

De aftrap is van de Poëzieweek is donderdag 25 januari met pop-up poëzietheater op onverwachte plekken in de stad. Verder is er een Gedichtennacht in café Trianon, Victor Vroomkoning presenteert zijn nieuwe bundel, de hele week is een Expoëzitie in de Expoplu en zondag een Marikenpodium in het Poëziecentrum Nederland. 

De grote afsluiter is het Nijmeegs Poëziefeest op dinsdag 30 januari in De Lindenberg. Hoofdgast is de Vlaamse dichter Peter Verhelst die ook het Poëziegeschenk 2018 heeft geschreven. En verder veel performances en theater.

De Nijmeegse Poëzieweek is een samenwerking van organisaties als de Bibliotheek Gelderland Zuid, productiehuis De Nieuwe Oost, tijdschrift Op Ruwe Planken en Onbederf'lijk Vers. 

Zie nijmeegsepoëzieweek.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.