Volledig scherm
© Mariska Hofman

Slimme verkeerslichten in Nijmegen: op groen via mobieltje

NIJMEGEN - In Nijmegen worden de eerste helft van dit jaar dertig verkeerslichtinstallaties aan de doorgaande routes voorzien van nieuwe elektronica, waardoor die digitale informatie kunnen uitwisselen met de mobieltjes van fietsers en automobilisten. Het licht kan dan op groen springen als ze naderen. 

De bestuurders moeten daarvoor apps installeren, die nog door bedrijven ontwikkeld moeten worden. Het gaat in eerste instantie om installaties die langs de grote doorgaande wegen staan zoals de singels en de S100 (onder meer de route De Oversteek, Energieweg, Neerbosscheweg, Weg door Jonkerbos en Grootstalselaan).

Reisadvies

Nijmegen beschikt over die techniek als partner van Talking Traffic, waarin ministerie, overheden en bedrijven samenwerken aan slimme verkeerslichten. De elektronica kan zo ingeregeld worden dat bijvoorbeeld fietsers 'voorrang' krijgen met groen, om grote verkeersstromen beter te kunnen reguleren. Automobilisten kunnen ook een reisadvies krijgen: neem een andere route of er staat een leenfiets klaar. 

De gemeente maakt de installaties geschikt, bedrijven moeten voor de bijbehorende apps zorgen. Die zijn er nu nog niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Run op winterse producten in de bouwmarkten: van strooizout tot sneeuwschuivers
    PREMIUM
    video

    Run op winterse producten in de bouwmark­ten: van strooizout tot sneeuw­schui­vers

    NIJMEGEN - In bouwmarkten is het deze dinsdag een komen en gaan van klanten. Van ruitontdooiers en sneeuwschuivers en van strooizout tot ruitenwisservloeistof; op veel winterse producten is door het winterweer een run ontstaan. ,,Mensen beseffen pas laat dat ze dat soort spullen nodig hebben. Dan kan het zijn dat het zo gebeurd is met de voorraden’’, zegt Theo van der Velden, die de spullen al veertig jaar verkoopt bij de Gamma in Nijmegen-West.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.