Volledig scherm
© Paul Rapp

Slimspitsen: 75.000 minder ritten over Nijmeegse bruggen in de avondspits

NIJMEGEN - De 4700 forenzen die meedoen aan het Slimspitsen van de gemeente Nijmegen hebben samen gezorgd voor 75.000 minder ritten over de Waalbrug en de Oversteek in de avondspits. Dit komt neer op dagelijks 600 ritten minder in de avondspits over de twee bruggen. Die 75.000 ‘spitsmijdingen’, zoals de gemeente ze noemt, zijn geteld na de start van het Slimspitsenproject, begin april. 

Oproep!

Doe je mee aan het Slimspitsen-project en wil je ons daar graag iets over vertellen?

Mail ons dan: suzanne.de.winter@gelderlander.nl

Wie veel gebruikmaakt van de Waalbrug en De Oversteek kan op verschillende manieren punten verdienen met Slimspitsen: thuis blijven, niet tussen 15.00 en 19.00 rijden, met e-bike of fiets reizen, door met openbaar vervoer te gaan en een OV-fiets te gebruiken, parkeren bij de P+R en vanaf daar met de fiets komen. 

De deelnemers aan Slimspitsen moeten zich registreren op de gelijknamige website en de speciale app Time’s Upp downloaden op hun smartphone. Via gps registreert de app waar iemand is tussen 15.00 en 19.00 uur, de tijd dat de avondspits per auto gemeden dient te worden. 

600 auto’s uit de avondspits

Slimspitsen is een van de manieren waarop de gemeente probeert om het fileleed tijdens de werkzaamheden aan de Waalbrug te beperken.  

De gemeente is tevreden over de resultaten. ,,Onze doelstelling was 500 tot 600 auto’s uit de avondspits halen en dat is gelukt”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Zelfs sneller dan we gedacht hadden. We rekenden op een jaar of iets meer, maar het is in iets meer dan een half jaar gelukt.”

De gemeente meet het effect van Slimspitsen in de avondspits, omdat dat de drukste spits is. Van die 600 spitsmijders neemt 19 procent nu de fiets, reist 5 procent met het openbaar vervoer in plaats van met de auto, kiest 59 procent voor een andere route of thuis werken en rijdt 17 procent buiten de avondspits.

Deelnemers aan het project kunnen sparen voor cadeau’s.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.