Sociale Sofa houdt herinnering aan fatale brand De Notenhout levend

videoNIJMEGEN - Exact drie jaar na dato is dinsdagmiddag bij De Notenhout een gedenkbank onthuld ter nagedachtenis aan de fatale brand die het seniorencomplex in 2015 trof. De 600 kilo zware mozaïekbank moet de herinnering aan die tragische gebeurtenis levend houden. 

Enkele tientallen nabestaanden waren getuige van de onthulling van de bank, een betonnen chaise longue van ruim 2 meter breed. Door nabestaanden en vrijwilligers uit de wijk in 365 uur beplakt met duizenden mozaïeksteentjes. Vier dodelijke slachtoffers eiste de brand direct, nog eens drie levens in de weken daarna. Zoals dat van de 80-jarige Rikie Beekmans. 

Complicaties

Volledig scherm
De onthulling van de bank ter herinnering aan de fatale brand trok veel nabestaanden. © Bert Beelen
Quote

Ik denk zeker dat ik af en toe nog eens op deze bank plaats zal nemen om mijn moeder te herinneren.

Marlies Beekmans

Haar dochter Marlies (49) herinnert het zich als de dag van gisteren. ,,De brand ontstond precies onder het appartement van mijn moeder. Ze had veel rook ingeademd. Aanvankelijk leek ze het te redden. Helaas kreeg ze in het ziekenhuis te kampen met complicaties. Drie weken na de brand overleed ze alsnog. Aanvankelijk meed ik deze plek. Om er maar niet aan herinnerd te worden. Maar het slijt. Ik denk zeker dat ik af en toe nog eens op deze bank plaats zal nemen om mijn moeder te herinneren. Het was een krachtige, actieve vrouw die probleemloos nog tien jaar ouder had kunnen worden.’’

Behalve door nabestaanden werd de onthulling van de social sofa ook bijgewoond door leden van politie, brandweer en andere hulpdiensten. Ook burgemeester Hubert Bruls zei zich de ochtend van de brand nog goed voor de geest te kunnen halen: ,,Ik werd kort voor zes uur wakker gebeld door de brandweercommandant. Hij raadde me aan direct te komen. 'Hier gaan slachtoffers vallen', zo voorspelde hij. Het is helaas zo gekomen. Bij het denken aan de beelden van toen lopen de rillingen me nog over de rug. Deze sofa hier aan het water vind ik een heel passende herdenkingsplek. De mozaïekbeelden op de bank stralen ook de samenwerking uit die de bestrijding van de brand zo kenmerkte.’’

Gedicht

Kort voor de onthulling riep een van de nabestaanden, via een gedicht, nog eens de herinneringen op van direct na de brand. Beelden van verloren slippers in de hal, gesprongen glas, verwrongen metaal, een half leeg glas op een tafel, een open geslagen boek en een eenzame verjaardagskaart. En dat allemaal bedekt onder roet in de tinten grijs en zwart. 

Volledig scherm
De onthulling van de bank ter herinnering aan de fatale brand trok veel nabestaanden. © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.