Archeologen aan het werk in Ootmarsum. In Overasselt is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. Archieffoto Frans Nikkels
Volledig scherm
Archeologen aan het werk in Ootmarsum. In Overasselt is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. Archieffoto Frans Nikkels © FRANS NIKKELS

Sporen uit Romeinse tijd in Overasselt

OVERASSELT - Wat ze er gedaan hebben en wie ze precies waren, is nog onduidelijk. Maar dát er in de Romeinse tijd bewoning in Overasselt is geweest - zoals al lang werd vermoed - is een feit. Archeologisch onderzoek van Bureau RAAP heeft dat aangetoond. Vervolgonderzoek, volgend jaar, moet meer duidelijkheid verschaffen.

De gemeente heeft het archeologisch onderzoeksbureau ingeschakeld wegens de ontwikkeling van het Werklandschap aan de Schoonenburgseweg. Nadat uit bureau-onderzoek in 2012 bleek dat er vermoedelijk resten uit de Romeinse tijd te vinden zouden zijn, werden destijds enkele proefsleuven gegraven. ,,Daaruit bleek dat een deel van het gebied waardevol zou kunnen zijn, een deel niet", zegt gemeentelijk projectleider Peter Engelvaart. 

Verkleuringen

Het onderzoek resulteerde in twee vindplaatsen: een kleinere van 1.500 vierkante meter aan de westzijde en een grote van een hectare aan de zuidzijde van het terrein. Omdat de plannen voor het Werklandschap nu concreter worden, is de gemeente wettelijk verplicht nader onderzoek te laten doen. Afgelopen week heeft RAAP daarom de kleinste vindplaats laagje voor laagje afgegraven, een strook van acht meter breed en twee meter diep. ,,Dat heeft zoals verwacht sporen - verkleuringen in de bodem - opgeleverd uit de Romeinse tijd, maar ook uit de vroege Middeleeuwen, rond 900. Resten - zoals gebruiksvoorwerpen - zijn niet gevonden", licht Engelvaart toe.

De sporen duiden op mogelijke bebouwing uit de Romeinse tijd maar conclusies durft RAAP volgens de gemeentelijk projectleider nog niet te trekken. ,,Volgend jaar gaan ze met de tweede fase bezig, op de plek waar de supermarkt en de slagerij moeten komen", zegt Engelvaart. ,,Die vindplaats is vele malen groter. Hopelijk levert dat onderzoek wél een representatief beeld op van wat er in de Romeinse tijd in Overasselt is gebeurd."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.