Volledig scherm
© Theo Peeters

Sporthal/zwembad De Veldschuur Malden blijft nog dicht na vondst asbest

MALDEN Sporthal/zwembad de Veldschuur in Malden is op last van de gemeente gesloten nadat in de kantine asbest is gevonden.

De hal blijft in ieder geval nog dicht tot en met woensdag 24 juli. Dan moet duidelijk worden of de hal langer dicht blijft en welke maatregelen er eventueel getroffen worden. Het asbest werd gevonden tijdens een asbestonderzoek in het gebouw. Dat was nodig omdat de Veldschuur gesloopt wordt. Het aangetroffen asbest bevindt zich, aldus de gemeente, boven het plafond van de kantine. Uit de eerste inspectie blijkt dat het om niet hechtgebonden asbest gaat. Daarbij bestaat het risico dat asbestdeeltjes vrij kunnen komen.

Of bezoekers van de kantine daardoor gezondheidsrisico's hebben gelopen, is nog onduidelijk. Daarover volgt volgende week, zegt een woordvoerder van de gemeente Heumen, meer duidelijkheid. Dan moet een onderzoek naar die risico's zijn afgerond.

Duidelijk is al wel dat er geen asbest uit de horecaruimte naar andere delen van het gebouw is 'ontsnapt'. Dat zou blijken uit monsters die elders in het pand zijn genomen. Wel wordt nu nog onderzocht of zich op andere plekken asbest boven de plafonds bevindt. Duidelijkheid daarover 'volgt in de loop van vandaag, of in de avond'. Aan de hand van de uitslag van dat onderzoek moet ook duidelijk worden welke maatregelen er verder genomen worden.

Halletje

Directeur Bert Lavrijsen van Laco, het bedrijf dat de Veldschuur van de gemeente huurt, wil nog niet te diep ingaan op de asbestvondst. ,,Ik wil eerst resultaten van de onderzoeken afwachten. Ik heb wel begrepen dat de asbest gevonden is boven het plafond in een halletje. Dat is een van de twee toegangen tot de kantine en deze werd niet vaak gebruikt."

Mocht de sluiting van de Veldschuur langer gaan duren, dan wil Lavrijsen ervoor zorgen dat sportclubs en fitnessklanten terecht kunnen in andere Laco-vestigingen in de omgeving, zoals die in Cuijk, Grave en eventueel Bemmel.

De Maldense sporthal annex zwembad staat op de nominatie om gesloopt te worden. Ernaast wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe sporthal, waarvan Laco de exploitatie op zich neemt. Op de plek van de oude hal moeten straks 35 woningen komen. De nieuwe hal wordt in principe in juni van het volgend jaar in gebruik genomen. De Veldschuur wordt gebruikt door zo'n vijftien (sport)verenigingen uit de gemeente.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.